Κοινωνία Δευτέρα 11/10/2021, 07:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βροχές και καταιγίδες ανά τη χώρα – Σαρώνει η κακοκαιρία τις πυρόπληκτες περιοχές

Βροχές και καταιγίδες ανά τη χώρα – Σαρώνει η κακοκαιρία τις πυρόπληκτες περιοχές

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις αναμένονται για σήμερα, Δευτέρα. Έντονα θα είναι και σήμερα τα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Στη Βόρεια Εύβοια μάλιστα πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, οι κάτοικοι κινδύνευσαν και οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης.  Στη Ζαγορά Πυλίου έβρεξε σε 72 χώρες όσο βρέχει στην Αθήνα σε δύο χρόνια. 

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται επίσης τα νησιά του Ιουνίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Βροχές και καταιγίδες ανά τη χώρα – Σαρώνει η κακοκαιρία τις πυρόπληκτες περιοχές-1
AP Photo 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα ενδέχεται παροδικά να είναι έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Μετρούν πληγές στην Εύβοια και το Πήλιο 

Βροχές και καταιγίδες ανά τη χώρα – Σαρώνει η κακοκαιρία τις πυρόπληκτες περιοχές-2
InTime News

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της «Αθηνάς» από την Εύβοια. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί τον Αύγουστο, δεν υπήρχε τίποτα να συγκρατήσει τον όγκο του νερού. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.

Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ σύμφωνα με αναφορές παρέσυρε μέχρι και ένα σπίτι. Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές» , καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. 

Παράλληλα, στη Μακρυρράχη του Πηλίου αποκολλήθηκε κομμάτι του βουνού και έπεσε στο χωριό, χωρίς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, πέρα από τις ζημιές.

Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τη B. Εύβοια

Όπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση δρομολογεί έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια για τη θωράκισή. 

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ήταν επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που πραγματοποίησε την Κυριακή αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας.

Μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο, τις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση το Σάββατο επισκέφθηκαν και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News