Κοινωνία Τετάρτη 6/10/2021, 19:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου: Στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της αύξησης αντικειμενικών αξιών

Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου: Στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της αύξησης αντικειμενικών αξιών

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς για την ακύρωση της από 18.5.2021 απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις πυρόπληκτες περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμαρχος άσκησε αίτηση ακύρωσης της απόφασης ως αντισυνταγματικής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής.

Οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από 6,5% έως και 56% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2% και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9%. Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%.

Σημειώνεται αντιθέτως πως οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνονται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνονται κατά 20,5% και στο Ντράφι μειώνονται κατά 9,1%.

Πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης τον Μάιο, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου είχε προτείνει αντιθέτως προς το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10% σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρότασή του στηρίχθηκε στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου από το τέλος Σεπτεμβρίου:

«Αποφασισμένη να παρέμβει με κάθε πρόσφορο μέσο είναι η διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, αναφορικά με το θέμα της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές του Δήμου.

Ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος, είναι σε συνεχή επαφή με τους νομικούς συμπαραστάτες του Δήμου για την αναζήτηση της βέλτιστης νομικής λύσης συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της αίτησης ακύρωσης.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση (αριθ. 577732 ΕΞ 2021, ΦΕΚ 2375 Β/7.6.2021), προκαλεί αλυσιδωτές επιβαρύνσεις σε πολίτες και Δήμο.

Η διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, βρίσκεται σταθερά προσηλωμένη στο πλευρό των πολιτών προασπίζοντας τα συμφέροντα όλων με κάθε δυνατό τρόπο.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News