Κοινωνία Κυριακή 3/10/2021, 08:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγουν σταδιακά οι αίθουσες των Πανεπιστημίων

Από αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Ανοίγουν σταδιακά οι αίθουσες των Πανεπιστημίων

Ανοίγουν σταδιακά από αύριο, 4 Οκτωβρίου, τα πανεπιστήμια ιδρύματα της Ελλάδας, τα οποία τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο θα λειτουργούν υποχρεωτικά δια ζώσης. 

Ωστόσο, εξαιτίας της εφαρμογής μιας σειράς προληπτικών μέτρων κατά της Covid, αρκετά ιδρύματα έχουν αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να «προετοιμαστούν καλύτερα». 

Ο λόγος για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου. 

Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως και η Νομική Σχολή. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα φετινά μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα, όπως και η σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία. 

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα ιδρύματα 

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: 

  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή 
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή 
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.   

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες. 

Δίνεται επίσης, η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν εκτάκτως άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Γι αυτό τον σκοπό, έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News