Κοινωνία Σάββατο 2/10/2021, 09:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 μέσα σε μία 10ετία

Ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 μέσα σε μία 10ετία

Μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο μέσα σε μία δεκαετία αναμένεται να δείξει η επικείμενη απογραφή του γενικού πληθυσμού, η οποία θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό τουλάχιστον, προβλέπουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλίας, Βασίλης Παππάς και Βύρωνας Κοτζαμάνης, σε σχετική μελετη που δημοσιεύθηκε προσφάτως.  

Τα τελευταία εννέα χρόνια, άλλωστε, με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,7% (405.000 άτομα). Στην πλειοψηφία των νομών (39/51) καταγράφηκε μείωση, ενώ μόλις σε 12 νομούς παρατηρήθηκε αύξηση.

Διαβάστε επίσης: Έλληνες: Πού δαπανούν τα περισσότερα χρήματα – Τι αγοράζουν πρωτίστως

Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι περιφερειακές ενότητες σε Δωδεκάνησα, Χίο, Λέσβο και Σάμο, οι οποίες είδαν ποσοστιαία μεταβολή άνω του +6%. Στον αντίποδα, ανάμεσα στους 39 νομούς που είχαν απώλειες, το 1/5 παρουσίασε σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του 7%).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές με σημαντική αύξηση του πληθυσμού αφορούσαν νησιά, τα οποία «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ οι περιοχές με σημαντικές απώλειες ήταν κατά κύριο λόγο στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.  

Όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, σε εθνικό επίπεδο, παρέμεινε αρνητικό, αγγίζοντας τις 223.000 στην 9ετία. Ελάχιστοι νομοί διαφοροποιήθηκαν, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους: Τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.  

Από τους έξι αυτούς νομούς, μόνο τέσσερις (Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) είδαν παράλληλη αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ στις Κυκλάδες και την Ξανθή ο πληθυσμός μειώθηκε ελαφρώς.

Τα υψηλοτέρα αρνητικά φυσικά ισοζύγια, σε απόλυτες τιμές, σημειώθηκαν στην Αττική (σχεδόν 40.000), στον νομό Σερρών (15.000) και στους νομούς Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας, Τρικάλων, Ευβοίας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλας και Μαγνησίας (απο 6.000 έως 8.000).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News