Κοινωνία Τετάρτη 29/09/2021, 11:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Προχωρά η καταγραφή των ζημιών

Κ. Καραμανλής: Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι αυτοψίες

Φωτ. Intime

Η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην Κρήτη άρχισε και σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ώστε να πάρουν τα χρήματά τους οι πληγέντες το συντομότερο δυνατό. 

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 500 αυτοψίες από τους 100 μηχανικούς της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών που βρίσκονται στο νησί. «Στόχος είναι οι αυτοψίες να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να λάβουν την κρατική αρωγή» είπε ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

«Δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος αντιμετώπισης μίας φυσικής καταστροφής από την ελληνική πολιτεία με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός είπε αυτό το προφανές: Ότι αντί να τρέχει ο κάθε πολίτης να δίνει ένα χαρτί σε κάθε υπηρεσία για να πάρει αποζημίωση, αυτό θα γίνεται με μία αίτηση» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Χαρακτήρισε σημαντικό ποσό την προκαταβολή των 20.000 ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας. «Δεν θα ξεχαστούμε και θα βρούμε τρόπους να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, διαβεβαιώνοντας ότι και κατά τη διαδικασία των δεύτερων ελέγχων «θα είμαστε από πάνω για να λύσουμε όλα τα προβλήματα” και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμη ότι για την αυθαίρετη δόμηση έχει διαχρονική ευθύνη η πολιτεία, η οποία πρέπει να βάλει μία τελεία στο φαινόμενο. 

Οι αστικές συγκοινωνίες

Όσον αφορά στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, ο Υπουργός Υποδομών υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια και ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που εν μέσω πανδημίας αύξησε το στόλο των λεωφορείων, κατά 50% στην Αθήνα και κατά 90% στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ότι αυτό επετεύχθη σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών. Και τόνισε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δουλεύει υπέρ του επιβάτη.

«Οι συμπολίτες μας βλέπουν τα νέα λεωφορεία που έχουμε προμηθευτεί με leasing. Είναι μία εικόνα χίλιες λέξεις, το καινούργιο λεωφορείο σε σύγκριση με το λεωφορείο των 20 ετών. Ξέρετε από πότε είχαμε να προμηθευτούμε λεωφορεία σε αυτή τη χώρα; Από το 2009. Ε λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, να ανατάξουμε το στόλο, να πάρουμε καινούργια λεωφορεία ενώ δημιουργήθηκαν και θέσεις εργασίας για 1.200 ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε επίσης ότι αυξήθηκαν κατά 20% οι συρμοί του Μετρό δια της ανάταξης.

Στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, καθώς από 235 λεωφορεία που παρέλαβε η Κυβέρνηση το 2019 σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους 450, όλα σχεδόν καινούργια, και  στο άμεσο μέλλον ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 500 οχήματα.

«Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος πραγματικά είχε πιστέψει ότι δεν θα γίνει το Μετρό Θεσσαλονίκης. Εγώ είμαι εδώ για να του πω ότι το Μετρό αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλές ράγες», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. Ανέφερε δε ενδεικτικά: «Εάν κάνετε βόλτα σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι πλατείες που ήταν γεμάτες με λαμαρίνες, οι οποίες δημιουργούσαν προβλήματα στον εμπορικό κόσμο, έχουν καθαρίσει. Αυτό σημαίνει ότι το έργο προχωράει πολύ καλά». 

Στο ερώτημα πότε θα έχει ολοκληρωθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τέλος του 2023. «Είχαμε πει Απρίλιο 2023, αλλά ξέρετε τι έγινε -και για αυτό δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, ευθύνονται κάποιοι που κάνουν πρόσφυγες κάθε τρεις και λίγο. Έγινε μία προσφυγή στο ΣτΕ, που μας πήγε ένα χρόνο πίσω», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πλέον όλοι ενωμένοι προχωράμε, γιατί  νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς θέλουνε και αρχαία και Μετρό και αυτό μπορούμε θα κάνουμε». Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά το σχεδιασμό της και για την επέκταση του Μετρό προς τα Δυτικά.

Όσον αφορά στο Πάτρα- Πύργος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη του έργου πίσω στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και αναμένεται η οριστική έγκριση, για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στις αρχές του 2022.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News