Κοινωνία Δευτέρα 7/12/2020, 18:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στον εμβολιασμό παγκοσμίως 

Παπαευαγγέλου: Οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στον εμβολιασμό παγκοσμίως 

Ιδιαίτερη μνεία στη Βρετανία έκανε κατά τη διάκρεια της σημερινής τηλεοπτικής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, με αφορμή το γεγονός ότι γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινάει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Η κα Παπαευαγγέλου εξήρε τους Βρετανούς για το γεγονός πως έχουν διαχειρισθεί στο  παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις (εμβολιασμού), χαρακτηρίζοντας τους ως πρωτοπόρους.

«Το Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας οροομάδος C. Είχαν προηγηθεί μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 – οι μεγαλύτεροι εξ’ υμών σίγουρα θα το θυμάστε – με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι από μηνιγγίτιδα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί, πρώτοι στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, πέτυχαν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και των εφήβων τους, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στην χώρα τους κατά 90%», υπογράμμισε η κα Παπαευαγγέλου.

«Το 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν πάνω από 300 περιστατικά κοκκύτη, οι Βρετανοί εμβολίασαν όλες τις εγγύους σπάζοντας πολλά ταμπού. Εμβολιάστηκε το 78% των εγκύων που βρίσκονταν τότε στον τρίτο τους μήνα κύησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση. Έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην Δημόσια Υγεία», κατέληξε.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News