Κοινωνία Παρασκευή 24/09/2021, 16:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mπορεί μια φορολογική δήλωση να μεταφραστεί σε ενδυνάμωση;

Mπορεί μια φορολογική δήλωση να μεταφραστεί σε ενδυνάμωση;

Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο των επιχειρήσεων ο λογιστής είναι το πρώτο και το τελευταίο τηλέφωνο μέσα στην ημέρα. Για άλλους είναι ένα προνόμιο που δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα έξοδα του έτους. 

Ο Δημήτρης Μπανούσης εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ο άνθρωπος που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εκείνους που δεν έχουν ούτε τα 20 – 30 ευρώ που χρειάζονται για να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση. Από το 2017, συνεργάζεται με το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, ως σύμβουλος οικονομικής διαχείρισης και έρχεται καθημερινά σε επαφή με έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχε μάθει στην πρότερη εργασιακή του εμπειρία. 

Βρέθηκε στο Κέντρο της ActionAid από την αρχή που αυτό δημιουργήθηκε στον Κολωνό. Γνωρίζοντας και ο ίδιος καλά την περιοχή από τα παιδικά του χρόνια, αναγνωρίζει πια ότι δεν ήταν έτοιμος για όλες τις περιπτώσεις που θα είχε μέσα στο Κέντρο, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες κι εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Τέσσερα χρόνια μετά και έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερους από 1.600 ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, κατανοεί πλέον τα πράγματα διαφορετικά. «Επρεπε να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να φτάσεις στο σημείο να καταλάβεις και να κατανοήσεις πραγματικά τι γίνεται. Άνθρωποι τους οποίους έβλεπες να ψάχνουν στα σκουπίδια, άνθρωποι οι οποίοι έμεναν στα παγκάκια ή σε δομές, ήταν η πλειονότητα του κόσμου που είχα να διαχειριστώ». 

Όπως λέει, αυτό που τον σοκάρει είναι το πόσο απλό είναι να φτάσεις σε αυτό το σημείο. «Η απόσταση από το έχω μια καλή ζωή στο ξαφνικά δεν έχω τίποτα είναι πολύ μικρή τελικά», αναφέρει. «Έρχεται κόσμος και σου λέει δεν είχα κάτι διαφορετικό από εσένα μέχρι πριν εφτά χρόνια. Με πήρε η κατρακύλα και χρεοκόπησα, μετά χώρισα και μετά έφυγα από το σπίτι και μετά δεν είχα πού να μείνω. Και κάπως έτσι ξεκινά η νέα σου ζωή».

Μέσα στο Κέντρο, ο Δημήτρης έψαξε και έμαθε όλη την απαιτούμενη διαδικασία για να μπορεί να πάρει στα χέρια του ο κάθε άνθρωπος το πολυπόθητο εκκαθαριστικό-καθώς όπως τονίζει «όταν κάποιος δεν έχει εκκαθαριστικό δεν μπορεί να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα, να κάνει αίτηση για επίδομα, να αιτηθεί κάποιο απαιτούμενο από το κράτος έγγραφο οικονομικής φύσης, ούτε να πάρει σύνταξη». Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, τους κάνει να αισθάνονται χρήσιμοι. «Το γεγονός ότι παίρνεις έναν άνθρωπο, που όταν τον γνωρίζεις εσύ είναι στο απόλυτο μηδέν, και ξαφνικά φτάνει σε σημείο να αυτονομηθεί, νομίζω ότι ήταν ένα βήμα συγκλονιστικό για κάποιους που εγώ έχω στο μυαλό μου. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί υπήρχαν άνθρωποι που εκεί που δεν είχαν ποτέ τους τίποτα καταφέραν να πάρουν κι ένα δυο επιδόματα, πήραν κι ένα επίδομα στέγασης και βρήκαν ένα χώρο δικό τους να πάνε να μείνουν».

Όλα αυτά τα χρόνια έχει ακούσει και έχει δει πολλά. Το «ευχαριστώ» που του λένε στο τέλος είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. «Κάθε φορά μου λένε άμα δεν ήσουν εσύ δεν ξέρω που θα ήμουν, ο Θεός να σε έχει πάντα καλά να βρίσκεσαι πάντα εδώ». Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που θυμάται ενός άστεγου ανθρώπου που έφτασε στο Κέντρο με ένα καροτσάκι για τη λαϊκή μέσα στο οποίο είχε όλα του τα υπάρχοντα. «Όταν έφυγε γυρίζει και μου λέει θα σου δώσω κάτι. Και μου έδωσε μαντηλάκια για να καθαρίζω τα χέρια μου. Αυτά που έχει ο ίδιος ανάγκη δηλαδή για να καθαρίζεται, για να κάνει τα πάντα, μου τα έδωσε εμένα».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα στο Athens.actionaid.gr και στο 2155557345.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News