Πολιτική Δευτέρα 7/12/2020, 10:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρα κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα περιοριστικά μέτρα

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Στ. Πέτσας στις 13.30

Ημέρα κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα περιοριστικά μέτρα

Σε ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα προβεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την ώρα που η αγωνία του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου κορυφώνεται, καθώς ο χρόνος για τις εορτές των Χριστουγέννων μετρά αντίστροφα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που έχει προγραμματιστεί για τις 13.30. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πέτσας θα ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές, και θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, «θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου». Όπως είπε, σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο ίδιος το βράδυ θα εξηγήσει αναλυτικά το σκεπτικό της κυβέρνησης ως προς τις αποφάσεις της.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα άνοιξαν τις πόρτες τους για το καταναλωτικό κοινό οι επιχειρήσεις που πωλούν αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα είδη και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα της σταδιακής επαναλειτουργίας του υπόλοιπου λιανεμπορίου. Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το moneyreview.gr το μόνο που εξετάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το αν θα ανοίξουν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις μαζί στις 14 Δεκεμβρίου ή σταδιακά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα επιχειρηθεί η σταδιακή επαναφορά της αγοράς με μία κατηγορία ανά 3 ή 4 μέρες, ώστε να επαναλειτουργήσουν πλήρως μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης σημείωσε πως «καλό είναι να μην δίνουμε ημερομηνίες και να καλλιεργούμε προσδοκίες». Επανέλαβε πάντως πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει τμηματικά και πρώτες θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Διευκρίνισε επίσης πως «δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης».

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η διασπορά συνεχίζεται στην κοινότητα, το ΕΣΥ πιέζεται, οι γιατροί είναι κουρασμένοι και επιστήμονες παγκοσμίως μιλούν για τρίτο κύμα. Όπως είπε, η χώρα είναι κλειστή έναν μήνα και από τις 1.305 ΜΕΘ που διαθέτουμε, οι 1.083  κλίνες COVID, και non COVID, είναι κατειλημμένες.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο διαβεβαίωσε πως θα είναι ασφαλές, ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων, δωρεάν και όχι υποχρεωτικό. Διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά πολίτες που δεν μπορούν διαπιστωμένα να μεταβούν για εμβολιασμό, όπως άτομα με αναπηρία, θα πηγαίνουν σε αυτά κινητές ομάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News