Κοινωνία Τρίτη 21/09/2021, 15:24 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο

Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο

Σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, κλείνουν τρία χρόνια από τον δημόσιο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, στην περιοχή της Ομόνοιας, άγριος ξυλοδαρμός που του κόστισε τη ζωή.

Η ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία πυροδοτώντας έντονο δημόσιο διάλογο, αφού ο Ζακ υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ατόμων, ένας γνήσιος ακτιβιστής, σύγχρονο σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις.

View this post on Instagram

A post shared by Justice ForZakZackie (@justice4zakzackie)

Τρία χρόνια μετά το απάνθρωπο λιντσάρισμα της Zackie Oh, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί ακόμα και οι δράστες δεν έχουν λογοδοτήσει, σε μία υπόθεση που αρχικά είχε χαρακτηρισθεί ως ληστεία, καθώς τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για επίδοξο ληστή. Το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 η είδηση άλλαξε: ο επίδοξος ληστής είχε υποκύψει στα τραύματά του.

View this post on Instagram

A post shared by Νομικός Παλμός (@nomikospalmos)

Ακόμα και τότε, το ενδιαφέρον για το μέχρι θανάτου λιντσάρισμα κάποιου μικροκλέφτη δεν συγκίνησε πολλούς, μέχρι που το βίντεο της δολοφονίας του άρχισε να διακινείται από τα μέσα ενημέρωσης, συνοδευόμενο από το όνομα του θύματος: ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, ο εμβληματικός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που αρθρογραφούσε στο Antivirus και το orothetika.blogspot.com, που έγινε εθελοντής στη Θετική Φωνή και σε Κέντρο Ημέρας sex workers, που για κάποιο διάστημα εργαζόταν στο κέντρο πρόληψης Athens Checkpoint, ενημερώνοντας τον κόσμο για θέματα HIV και σεξουαλικής υγείας.

Η θεωρία της «ληστείας» αποδείχθηκε ψευδής, παρότι διακινείται ακόμα από τους ίδιους τους θύτες, προσβάλλοντας τη μνήμη του ανθρώπου που σκότωσαν.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο εγκλωβίστηκε πριν λιντσαριστεί μέχρι θανάτου ο Ζακ, έναν μεσίτη που διατηρούσε γραφείο ακριβώς δίπλα και τέσσερις αστυνομικούς.

Κάποιοι ακόμα αστυνομικοί και ο «διασώστης» του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εμφανώς εμπλέκονται στη δολοφονία, δεν βρίσκονται καν κατηγορούμενοι στη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι καμία πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους δεν έχει προχωρήσει αυτά τα τρία χρόνια.

Ζακ Κωστόπουλος: Το χρονικό της δολοφονίας

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος εισήλθε σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ενώ ο καταστηματάρχης δε βρισκόταν εντός του καταστήματος.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός που εισήλθε, ο οποίος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, φαινόταν πως είχε σκοπό να ληστέψει το κατάστημα, κάτι που αργότερα αμφισβητήθηκε ως εκδοχή των γεγονότων.

View this post on Instagram

A post shared by Colour Youth (@colouryouth)

Ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα. Έπειτα, έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα. Στην προσπάθειά του να βγει, και ενώ ήταν πεσμένος στο σωρό με σπασμένα κρύσταλλα της βιτρίνας δέχθηκε βίαιη επίθεση με κλωτσιές επί της κεφαλής από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν περαστικό.

View this post on Instagram

A post shared by PLISSKËN (@plisskenfest)

Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, ο αιμόφυρτος Ζακ Κωστόπουλος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να ξεφύγει, αρπάζοντας ένα κομμάτι γυαλί και απειλώντας όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει.

Ωστόσο, έχοντας φτάσει πλέον και η αστυνομική δύναμη, ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε στο έδαφος ύστερα από χτύπημα αστυνομικού που τον κυνηγούσε. Αργότερα, του πέρασαν χειροπέδες, αλλά κατά την διάρκεια της διακομιδής στο νοσοκομείο, ο τότε 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή.

View this post on Instagram

A post shared by Kleió (@kleio.collective)

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε εκείνες τις ημέρες στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε χτυπήματα από αστυνομικούς, καθώς βρισκόταν στο έδαφος. Όπως αποδείχτηκε ο Ζακ δολοφονήθηκε από σφοδρά χτυπήματα του κοσμηματοπώλη, έναν περαστικό, αλλά και τη συνδρομή δύο αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συνέβησαν σε κοινή θέα και μπροστά στα μάτια περαστικών, ιδιοκτητών μαγαζιών και γενικώς αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι βρισκόταν επί της συγκεκριμένης οδού, αλλά επέλεξαν να μείνουν άπραγοι.

View this post on Instagram

A post shared by inExarchia.gr (@inexarchiagr)

Δικαιοσύνη για τον Ζακ!

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου που βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ, «γκρεμίζοντας» και αυτό το επιχείρημα Αστυνομίας και κοσμηματοπώλη.

Η εγκληματική απάθεια του πλήθους

«Ήταν λιντσάρισμα. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να το περιγράψεις», λέει στον Guardian ο Φίλιππος Καραγιώργης, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεση.

«Είχε πέσει στα τέσσερα σαν μωρό, προσπαθούσε να συρθεί πάνω στη σπασμένη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου. Κάθε φορά που προσπαθούσε να σηκωθεί, αυτοί οι δύο άνδρες τον κλωτσούσαν στο κρεβάτι, ξανά και ξανά».

Ο Καραγιώργης, ο οποίος θα είναι μάρτυρας στη δίκη του Ζακ, είδε με τα μάτια του την επίθεση όταν η μηχανή του έμεινε από βενζίνη και αναγκάστηκε να σταματήσει.

«Ακουγόταν πολλή φασαρία, πολλά ουρλιαχτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάθεια του πλήθους, κόσμος καθόταν στα καφέ, σαν ήταν ταινία, ενώ ήταν το πιο βίαιο και το πιο απάνθρωπο πράγμα που έχω δει ποτέ. Η ψυχή μου σκοτείνιασε εκείνη την ημέρα», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο Κωστόπουλος είχε παρουσιαστεί αρχικά ως ναρκομανής και κλέφτης, τον οποίο σταμάτησε ο κοσμηματοπώλης. Τα ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η αστυνομία κλήθηκε να συλλάβει έναν «ληστή με μαχαίρι».

Ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του μεσίτης υποτίθεται σταμάτησαν τον Κωστόπουλο.

Ωστόσο, τα βίντεο από τα γύρω καταστήματα και από τους περαστικούς αποκάλυψαν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Δείχνουν ότι ο Κωστόπουλος έγινε αποδέκτης χτυπημάτων και κλωτσιών ενώ προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί. Παρόλο που δεν αντιστάθηκε καθόλου, συνελήφθη βίαια από την αστυνομία. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο κοντινότερο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρός.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.

Έξι άνθρωποι, ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία.

Ζακ Κωστόπουλος: Παραπομπή σε δίκη οι 6 κατηγορούμενοι για τον θάνατό του

Ζακ Κωστόπουλος: Ποινικές διώξεις για τη δολοφονία του και αναβολή της δίκης

View this post on Instagram

A post shared by Zackie Oh! (@zackie.oh)

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη και ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Επίσης, από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορωνοϊού.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, λόγω των συνθηκών και της υφιστάμενης ΚΥΑ που όριζε μέγιστο αριθμό 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα, η δίκη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ζαχαρίας, Ζακ , Zackie Oh!

Ο Ζακ Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αμερική το 1985 και ήρθε στην Ελλάδα όσο ήταν 8 ετών. Το σοκ από την Αμερική σε ένα χωριό κοντά στην Ιτέα ήταν μεγάλο. Η επαρχία τον έπνιγε. Ο ίδιος θα διηγηθεί αργότερα: “Μου έλεγε ο πατέρας μου: “Γιατί δεν κάνεις παρέα με αγόρια;” και απαντούσα: “Γιατί τα αγόρια είναι χαζά”. Δηλαδή είχα διαχωρίσει τελείως τον εαυτό μου από αυτό… Όμως ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν με πίεσαν για κάτι. Δηλαδή ποτέ δεν μου είπαν “Όχι, πρέπει να κάνεις παρέα με αγόρια, όχι πρέπει να παίζεις με αγορίστικα παιχνίδια, όχι δεν πρέπει να φέρεσαι έτσι…” “Μεγαλώνοντας σιγά-σιγά και ανακαλύπτοντας την σεξουαλικότητά μου, κατάφερα και να προσδιορίσω τι ήταν αυτό που με έκανε να αισθάνομαι τόσο διαφορετικός.”

Ο Ζακ Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αμερική το 1985 και ήρθε στην Ελλάδα όσο ήταν 8 ετών. Το σοκ από την Αμερική σε ένα χωριό κοντά στην Ιτέα ήταν μεγάλο. Η επαρχία τον έπνιγε.

Ο ίδιος θα διηγηθεί αργότερα:

“Μου έλεγε ο πατέρας μου: “Γιατί δεν κάνεις παρέα με αγόρια;” και απαντούσα: “Γιατί τα αγόρια είναι χαζά”. Δηλαδή είχα διαχωρίσει τελείως τον εαυτό μου από αυτό… Όμως ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν με πίεσαν για κάτι. Δηλαδή ποτέ δεν μου είπαν “Όχι, πρέπει να κάνεις παρέα με αγόρια, όχι πρέπει να παίζεις με αγορίστικα παιχνίδια, όχι δεν πρέπει να φέρεσαι έτσι…”

“Μεγαλώνοντας σιγά-σιγά και ανακαλύπτοντας την σεξουαλικότητά μου, κατάφερα και να προσδιορίσω τι ήταν αυτό που με έκανε να αισθάνομαι τόσο διαφορετικός.”

View this post on Instagram

A post shared by Zackie Oh! (@zackie.oh)

“Σε πιο μεγάλη ηλικία, από την εφηβεία και μετά, αφενός το είχα εγώ συνειδητοποιήσει και αφετέρου άρχισα και να το λέω σιγά σιγά. Εντάξει, πρώτα στο στενό μου περιβάλλον, σε φίλες μου δηλαδή – γιατί ήταν κορίτσια κυρίως.

Από αυτές είχα πάρα πολύ καλή αντιμετώπιση και υποστήριξη, οπότε αυτό με βοήθησε να αρχίσω σιγά σιγά να είμαι γενικά πιο ανοιχτός με αυτό και να μη με νοιάζει”.

Ο Ζακ περνά αντιδραστική εφηβεία, το σκάει από το σπίτι. Στα 16 κάνει το coming out του, και πάλι οι γονείς του πάντα είναι κοντά του.

Στη Θεσσαλονίκη σπουδάζει Marketing στο ΙΕΚ Δημόκριτος και το 2004 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Δραματική Σχολή Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα.

Όταν κάνει το στρατιωτικό του, o στρατός δίνει δύο μέρες άδεια σε όποιον συμμετέχει σε εθελοντική αιμοδοσία. Μετά την αιμοδοσία ο γιατρός τον φωνάζει για δεύτερο τεστ. Κάτι δεν φαίνεται καλά.

Του κάνουν και τρίτο και τέταρτο τεστ και τελικά μπαίνει στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς καμία εξήγηση.

Εκεί θα νοσηλεύεται για μια εβδομάδα, χωρίς συμπτώματα και χωρίς ακόμα να ξέρει το λόγο της νοσηλείας του.

Όταν μετά από μια εβδομάδα απαιτεί να μάθει τι συμβαίνει, οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι είναι οροθετικός.

Ο ιός όμως δεν γίνεται εμπόδιο, αλλά κινητήριος δύναμη για έργο ζωής.

O Ζακ Κωστόπουλος θα είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βγαίνει και φωνάζει δυνατά ότι είναι οροθετικός και ότι θέλει να ζει ως κανονικός άνθρωπος.

Στα επόμενα χρόνια θα γίνει μια από τις πιο μαχητικές προσωπικότητες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Από το 2015, ο Ζακ Κωστόπουλος εμφανιζόταν στις Κούκλες ως Zackie Oh! και περιστασιακά και σε άλλα κλαμπ ως drag, δημιουργώντας το δικό του πιστό fan club.

Ο ίδιος δεν έκρυβε άλλωστε την αγάπη του για το drag show:

«Να μπορώ να κάνω drag και να ζω μόνο από αυτό. Δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής κρίσης και ότι είναι ένα νέο είδος τέχνης στην Ελλάδα και δεν έχει αποκτήσει ακόμα το κοινό του. Ιδανικά θα ήθελα να ζω μόνο από αυτό που αγαπώ και χωρίς να χρειάζεται να κάνω δεύτερη δουλειά», δήλωνε σε συνέντευξή του ο ίδιος.

View this post on Instagram

A post shared by Zackie Oh! (@zackie.oh)

View this post on Instagram

A post shared by Zackie Oh! (@zackie.oh)

Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ σήμερα στις 18:00

View this post on Instagram

A post shared by Justice ForZakZackie (@justice4zakzackie)

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, όπως και αντιρατσιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία “Justice4Zak/Zackie”, καλούν σήμερα σε συγκέντρωση μνήμης στις 18:00, στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Γλάδστωνος πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, με σκοπό να κατευθυνθούν στις 19:00 προς το Σύνταγμα.

«Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση του καλέσματος.

View this post on Instagram

A post shared by Zackie Oh! (@zackie.oh)

“Δύσκολο πράγμα να μην χωράς πουθενά.

Μα δεν αξίζει να παλεύεις να “προσαρμοστείς” για να χωρέσεις εκεί που νιώθεις στρίμωγμα. Κοίτα να χωράς πρώτα στο δέρμα σου. Να μην προδώσεις εσένα”, με τα λόγια του ίδιου..

Σε μία ανάρτηση που είχε κάνει στις 15 Ιουνίου του 2017 έλεγε..

“Κοίτα να δεις. Εγώ με την βία, δεν το ‘χω. Δεν το είχα ρε παιδί μου ποτέ. Στην θέα της και μόνο τα χάνω. Ούτε ξύλο σε ταινία δεν μπορώ να δω, κλείνω τα μάτια. Πες με κότα, στερεοτυπική αδερφή, ο,τι τέλος πάντων θες.

Αλλά έτσι είμαι, δεν το ‘χω. Παρ’ ότι έχω έρθει αντιμέτωπος με αυτή πολλές φορές στην ζωή μου και ακόμα και αν έχω χεστεί – στην κυριολεξία – πάνω μου, είμαι ακόμα εδώ, ακόμα εγώ, και ακόμα αρνούμαι να γίνω σαν κι αυτούς που με καταπιέζουν.

Όσες και όσοι θέλετε βία απέναντι στην βία, είστε και απένταντι σε εμένα. Εγώ στην βία απαντάω με λόγια, με πράξεις που δεν την αναπαράγουν, με αντίσταη και πάνω απ’ όλα με χιούμορ και αγάπη.

Και ξέρεις κάτι; Το ότι έχω δεχτεί τόση βία και αρνούμαι να της επιτρέψω να με κάνει να μοιάσω με το τέρας, δεν με κάνει δειλό, ανύμπορο ή μη επαναστάτη. Με κάνει δυνατότερο απ’ τον καθένα που νομίζει ότι η δύναμη βρίσκεται στους μυς.

Γιατί όχι απλά αρνούμαι να την αναπάγω, αρνούμαι και την αφήσω να με κλείσει στο καβούκι μου (όσο και αν πολλές φορές το θέλω).

Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η μόνη απάντηση στο μίσος είναι η αγάπη.

Και μέχρι τώρα, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, νικάει.”

#MakeLoveNotWar

View this post on Instagram

A post shared by Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Με πληροφορίες από theguardian.uk, frapress.gr 

 

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News