Κοινωνία Δευτέρα 20/09/2021, 18:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς 

φωτ. Reuters

Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς, έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε η κ. Θεωδορίδου η  χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες από την 2η δόση. Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα είναι διαθέσιμη από τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα ανέφερε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και στους θανάτους», για να σημειώσει ότι «τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, μετά από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό», υπογραμμίζοντας ότι σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα αποτέλεσε κίνδυνο για μια σειρά ατόμων.

Πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης μιας 3ης δόσης και δη στις ομάδες του πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι κατέληξαν σε τρεις ομάδες:

Η 1η ομάδα είναι όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον πρωτογενή εμβολιασμό, που έχει τον χαρακτήρα μιας συμπληρωματικής δόσης, μια 2η ομάδα είναι τα άτομα με μειωμένα αντισώματα και μια 3η είναι η ομάδα ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό.

«Η Εθνική Επιτροπή έκανε μια θετική γνωμοδότηση κατ’ αρχάς για τους ανοσοκατασταλμένους», είπε και τόνισε ότι σειρά παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Όπως υπογράμμισε «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%». «Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News