Κοινωνία Δευτέρα 20/09/2021, 06:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη δόση εμβολίου: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ποιοι παίρνουν σειρά

Τρίτη δόση εμβολίου: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ποιοι παίρνουν σειρά

Kατά την απογευματινή καθιερωμένη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19 αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επέκταση της χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Σε δηλώσεις του στον Ant1 ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση. Πρόσθεσε ότι έχουν κλειστεί ήδη περίπου 10.000 ραντεβού από άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμέων.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, εξηγώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το σκεπτικό της απόφασης για την ενισχυτική δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου σημείωσε πως «οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Όπως είπε, ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. «Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό» ανέφερε, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Η ίδια σημείωσε πως στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. «Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ.Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News