Κοινωνία Παρασκευή 17/09/2021, 09:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα τελειώσει η πανδημία – Τι εκτιμά ο Ν. Σύψας

«Επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία σε έναν μήνα - Έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα»

Πότε θα τελειώσει η πανδημία – Τι εκτιμά ο Ν. Σύψας

«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν» δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτιμώντας πως μέχρι τα Χριστούγεννα «θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού». «Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας πως μετά το άνοιγμα των σχολείων είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα. Για τον λόγο αυτό – όπως είπε – σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Απαντώντας στους ενδοιασμούς για το εμβόλιο είπε πως «μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid-19.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το «καυτό» σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News