Κοινωνία Τρίτη 7/09/2021, 18:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε.Ε: Στην Ελλάδα οι λιγότεροι μαθητές ανά δάσκαλο 

Ε.Ε: Στην Ελλάδα οι λιγότεροι μαθητές ανά δάσκαλο 

Στην Ελλάδα αναλογούν οι λιγότεροι μαθητές ανά δάσκαλο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 που παραθέτει σήμερα η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα στα ελληνικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούν 8,7 μαθητές για κάθε δάσκαλο, ένα νούμερο που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά και αισθητά πιο χαμηλό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 13,5 μαθητών ανά δάσκαλο (από 13,6 το 2018). 

Το μεγαλύτερο νούμερο σε αυτή την αναλογία καταγράφεται στη Ρουμανία με 19,4 μαθητές ανά δάσκαλο και ακολουθούν οι Γαλλία και Τσεχία με ποσοστό 18,8 και 18,7 αντίστοιχα.

Στον αντίποδα μετά την Ελλάδα μικρότερο ποσοστό παρουσιάζουν το Λουξεμβούργο και η Πολωνία με 9 και 9,6 αντίστοιχα. 

Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2019 στην Ε.Ε. υπήρχαν 2 εκατ. δάσκαλοι (85% γυναίκες και 15% άντρες) και 24,5 εκατ. μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η Eurostat υπολογίζει την αναλογία μαθητή-δασκάλου διαιρώντας τον αριθμό των μαθητών με τον αριθμό των εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η αναλογία δεν πρέπει να συγχέεται με το μέσο όρο του μεγέθους μιας τάξης, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη ειδικές περιπτώσεις, όπως μικρές ομάδες μαθητών με ειδικές ανάγκες ή συγκεκριμένα θεματικά εκπαιδευτικά πεδία. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνει τη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των διδακτικών ωρών που προσφέρονται από τους εκπαιδευτικούς και του αριθμού των ωρών διδασκαλίας που προβλέπονται για τους μαθητές. 

Ε.Ε: Στην Ελλάδα οι λιγότεροι μαθητές ανά δάσκαλο -1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News