Κοινωνία Δευτέρα 6/09/2021, 17:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωκοινοβούλιο: Σχέδιο για πρόληψη και ετοιμότητα της Ελλάδας για φυσικές καταστροφές

φωτ. Reuters

Στο πλαισιο ομιλίας της στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα τόνισε την ανάγκη για προετοιμασία πριν από τις κρίσεις, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα. «Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες ή από τις φωτιές» ανέφερε σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίοι μία από τις βασικές μας αξίες είναι η αλληλεγγύη και στις κρίσεις είμαστε μαζί».

Αναφερόμενη τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η κ. Φερέιρα σημείωσε ότι «1000 πυροσβέστες και διασώστες, όπως επίσης αεροπλάνα και οχήματα από την ΕΕ εστάλησαν μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για να πολεμήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Επίσης, επισήμανε δίνοντας «το παράδειγμα της Ελλάδας της οποίας η εταιρική συμφωνία για το 2021-2027, η πρώτη που υιοθετήθηκε την 31η Ιουλίου» ότι «για το επόμενο διάστημα θα υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα στην πολιτική προστασία με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές».

Η Επίτροπος μίλησε τόσο για τις χώρες που επλήγησαν από τις φωτιές, όσο και για εκείνες που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο σημειώνοντας ότι για ορισμένες περιοχές το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις μακροπρόθεσμα για να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν από την καταστροφή.

«H Koμισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημο αίτημα για στήριξη» διευκρίνισε η Ελίζα Φερέιρα.

Η ίδια τόνισε επίσης ότι δεν είναι αρκετή η απάντηση μετά από την κρίση, αλλά πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην προετοιμασία. Όπως υπογράμμισε, τα βασικά μέτρα είναι η πρόληψη της καταστροφής, η ετοιμότητα και η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News