Κοινωνία Τετάρτη 1/09/2021, 13:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά από 5 έως 11 ετών; 

Κορωνοϊός: Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά από 5 έως 11 ετών; 

Με το άνοιγμα των σχολείων να φέρνει τον εμβολιασμό των παιδιών σε πρώτο πλάνο, οι φαρμακευτικές εταιρείες κινούνται ταχύτατα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση των εμβολίων τους και σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών. Ως γνωστόν, το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για παιδιά έως 12 ετών και ήδη χορηγείται στην Ελλάδα.  

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna πραγματοποιούν από τον Μάρτιο κλινικές έρευνες με μικρά παιδιά, με τα αποτελέσματά τους ωστόσο να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμα. 

Η Pfizer εκτιμά ότι θα έχει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα παιδιά από 5 έως 11 ετών έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Συνήθως, η αμερικανική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων FDA χρειάζεται μερικές εβδομάδες να εξετάσει τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εμβολιάζουν παιδιά από 5 ετών από τον Οκτώβριο, εάν τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών είναι καλά. Κατά πάσα πιθανότητα, η Ευρώπη θα ακολουθήσει με κάποια καθυστέρηση. 

Τα δεδομένα από τις μελέτες της Pfizer με παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα λίγο μετά, όπως είχε εκτιμήσει η φαρμακευτική τον Ιούλιο. Ένα χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει προηγουμένως μιλούσε για Οκτώβριο ή Νοέμβριο. 

Από την άλλη πλευρά, η Moderna εκτιμά ότι θα έχει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου στα μικρά παιδιά προς τα τέλη του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα. 

Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Pfizer θα καταθέσει αίτηση για την έγκριση της επείγουσας χρήσης του εμβολίου της σε παιδιά 5-11 ετών τον Σεπτέμβριο, με τους εμβολιασμούς της ομάδας αυτής στις ΗΠΑ να γίνονται το φθινόπωρο. Για τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω, ο οίκος περιμένει τα αποτελέσματα τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News