Κοινωνία Πέμπτη 26/08/2021, 12:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα

Κικίλιας: Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα

Κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή που μας έρχεται (29 Αυγούστου) ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Βασίλης Κικίλας.

«Όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, όσοι εμβολιάζονται -η πολύ μεγάλη πλειοψηφία- θα επιστρέφουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα, και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος με τέστινγκ των συμπολιτών μας που έχουν καθυστερήσει για να μην κινδυνεύουμε, αυτό είναι θεμιτό» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας. 

Για το ενδεχόμενο εκ νέου πίεσης στο ΕΣΥ το χειμώνα από την πανδημία, είπε ότι αν χρειαστεί, θα επιστρατευτούν ξανά ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν σε μερική κανονικότητα και μετά σε μια κανονικότητα, είναι δίκαιο, γίνεται και σε άλλες προηγμένες χώρες» διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι θα ακολουθήσουν τους εμβολιασμούς και οι πιο επιφυλακτικοί. «20 φόρες μειώνεται ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους από 60 ετών και πάνω έναντι των ανεμβολίαστων. 9 στους 10 που μπαίνουν ΜΕΘ και διασωληνώνονται είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε και 4 νεογνά και 10 παιδάκια που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία» υπογράμμισε. 

«Με ενδιαφέρει η κοινωνική αλληλεγγύη, η στήριξη του ενός στον άλλον» σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

Όπως επισήμανε, η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών κατέληξαν με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, καθώς όπως είπε «είναι θέμα ηθικής τάξεως, έχουμε ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένους, με υποκείμενα, η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών -το 90%- έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται». 

Τόνισε ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό εμβολιασμένων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, μιλώντας για συντριπτικά ποσοστά και νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, υψηλότερα ακόμα και από του ΕΣΥ. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι «θα προχωρήσουμε σε ανάλογο έλεγχο και στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Θα υπάρχουν πρόστιμα». «Πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ». 

«Φωτογραφίζοντας» την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ισχνές μειοψηφίες φώναζαν πάντα, μην κοροϊδευόμαστε, ότι δεν έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, μετά ότι δεν έχουμε ΜΕΘ, μετά ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, μετά πως δεν υπάρχει οργάνωση στους εμβολιασμούς και δεν είχαν δίκιο, και τώρα χωρίς να έχουν δίκιο και σε μια ακόμα καμπή της πανδημίας, για την οποία συνιστώ ψυχραιμία, βρήκαν για μια ακόμη φορά με κάποιο πρόσχημα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει η πλειοψηφία της κοινωνίας». 

«Κάποιοι επιμένουν να ποντάρουν, να τζογάρουν προκειμένου τα πράγματα να μην πάνε καλά, έχουν διαψευστεί. Κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν (για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών), δεν αντιδρούν οι γιατροί. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να εμβολιάζονται αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να την ισοσκελίσω με κάποιες μικρές μειοψηφίες. 

«Προσλάβαμε 10.000 υγειονομικούς, υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, έχουμε μέσα ατομικής και αναλώσιμα για όλους, έχουμε τέστινγκ παντού εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. 

«Έχουμε τα εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε και για το 2022 υπάρχει προγραμματισμός» διαβεβαίωσε, αλλά όσον αφορά τη διεύρυνση της χορήγησης τρίτης δόση διευκρίνισε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών καταρχάς μιλάει για ανοσοκατεσταλμένους και στο θέμα αυτό συμβαδίζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οργανισμούς. 

Ερωτηθείς εξάλλου για την ανακοίνωση των εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid tests στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, απάντησε ότι «αν σκεφθεί κανείς την ποσότητα, τα εκατομμυρίων εκατομμυρίων τεστ που γίνονται, αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικά είναι και τα κέρδη». Παρέπεμψε  το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, που ρυθμίζει και τις τιμές. 

Ο Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε ότι η πολιτεία έχει κάνει επανειλημμένα και με ένταση ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ και σε social media «σε σημείο που η αντιπολίτευση μας κατηγόρησε για υπερβολή». 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News