Κοινωνία Τετάρτη 25/08/2021, 15:43
ΚΑΡΙΕΡΑ

Σκέφτεστε να παραιτηθείτε; Πώς να το κάνετε σωστά

Σκέφτεστε να παραιτηθείτε; Πώς να το κάνετε σωστά

Η πανδημία έκανε πολλούς να επανεξετάσουν τη ζωή τους. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με ένα κύμα από παραιτήσεις, από εργαζόμενους που είτε δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο έπειτα από τόσους μήνες τηλεργασίας ή αποφάσισαν ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουν μία δουλειά που δεν τους ευχαριστεί. Με την ανάκαμψη των οικονομιών να ευνοεί την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, πολλοί είναι εκείνοι που θα κάνουν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα από τον Σεπτέμβριο.  

Και ενώ όλοι έχουν ευχηθεί σε κάποια στιγμή της καριέρας τους να εισβάλουν στο γραφείο του αφεντικού τους και να φωνάξουν «παραιτούμαι!», οι ειδικοί λένε ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει. 

Το πώς θα φύγετε από μία δουλειά μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας στο μέλλον. Άλλωστε, δεν είναι συνετό να κάψετε γέφυρες. 

Ενημερώστε πρώτα το αφεντικό σας 

Μπορεί να ανυπομονείτε να μοιραστείτε τα νέα της μεταγραφής σας με τους φίλους σας στη δουλειά, όμως το αφεντικό ή ο προϊστάμενός σας θα πρέπει να είναι το πρώτο άτομο που θα μάθει για την αποχώρησή σας. 

«Είναι ζήτημα ευγένειας. Είναι ο άνθρωπος που πιθανότατα πήρε την απόφαση να σας προσλάβει και θέλετε να έχει την ευκαιρία να καταλάβει, να πάρει πληροφορίες και να καταρτίσει ένα σχέδιο», λέει η Marianne Ruggiero, ιδρύτρια και πρόεδρος της Optima Careers. 

Κατά προτίμηση, κάντε αυτή τη συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Αν βρίσκεστε σε τηλεργασία, προτιμήστε μία βιντεοκλήση από το τηλέφωνο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ruggiero συστήνει να μπείτε αμέσως στο θέμα: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να δεχθώ μία νέα θέση και παραιτούμαι από την εταιρεία». Και δώστε την ημερομηνία της τελευταίας σας ημέρας στη δουλειά. 

Εάν  ο προϊστάμενος φανεί έκπληκτος με τα νέα, μπορείτε να πείτε κάτι σαν και αυτό: «Είμαι ευγνώμον για όσα έχετε κάνει για εμένα και ελπίζω να καταλάβετε ότι το κάνω αυτό για να προωθήσω την καριέρα μου». 

Μία καλή ιδέα είναι να συζητήσετε με τον προϊστάμενό σας τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνήσετε την αποχώρησή σας στους συναδέλφους σας.  Είναι σημαντικό να δείξετε ότι θα βοηθήσετε στη διαδικασία της μετάβασης. 

Δώστε ένα περιθώριο πριν να φύγετε (εάν μπορείτε) 

Οι δύο εβδομάδες περιθώριο από τη στιγμή που κάποιος δηλώνει την παραίτησή του μέχρι να αποχωρήσει από την εργασία του, έχουν γίνει ένας γενικά αποδεκτός κανόνας. 

Αυτό δίνει στην επιχείρηση χρόνο για να μοιράσει τα καθήκοντά σας σε άλλους εργαζόμενους, να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες και να ενημερώσει τους πελάτες. 

Παρότι αυτή η προειδοποίηση δεν είναι υποχρεωτική, μία ξαφνική αποχώρηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς αφήνει άσχημη εντύπωση και τους συναδέλφους να αναρωτιούνται τι έγινε. 

Όμως, ειδικά εάν η επόμενη δουλειά σας είναι σε κάποιον ανταγωνιστή, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να σας ζητηθεί να αποχωρήσετε την ίδια ημέρα. 

Η επιστολή παραίτησης 

Εάν σας ζητηθεί να γράψετε μία επιστολή παραίτησης, καλύτερα να την κάνετε σύντομη. Ευχαριστείστε τον εργοδότη για την ευκαιρία που σας έδωσε και σημειώστε ποια θα είναι η τελευταία ημέρα σας στη δουλειά. 

Όμως, εάν φεύγετε έχοντας κάποια νομική απαίτηση ή διαμάχη με την εταιρεία, καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιο δικηγόρο προηγουμένως, καθώς όσα γράψετε στην επιστολή μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε βάρος σας.  

Βοηθήστε με τη μετάβαση 

Όταν ανακοινώνετε την παραίτησή σας, καλό θα είναι να έχετε ένα σχέδιο για να βοηθήσετε το αφεντικό σας με τη μετάβαση.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να ενημερώσετε για την κατάσταση όλων των projects που έχετε αναλάβει και να προτείνετε τους συναδέλφους που θα μπορούσαν να σας αντικαταστήσουν σε αυτά. 

Να είστε θετικοί 

Προσπαθήστε να είστε εγκάρδιοι και παραγωγικοί με τους συναδέλφους σας, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να διασταυρωθούν και πάλι οι δρόμοι σας. 

Σκεφτείτε με ποιους από αυτούς θέλετε να κρατήσετε επαφές καθώς θα προχωράτε την καριέρα σας και δώστε τους να το καταλάβουν. Μπορείτε να κανονίσετε να πιείτε καφέ ή να φάτε μαζί πριν από την αποχώρησή σας. 

Μην διστάζετε 

Να είστε προετοιμασμένοι ότι το αφεντικό σας μπορεί να σας κάνει μία αντιπρόταση για να μείνετε. Εάν έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας και έχετε δεχθεί μία άλλη πρόταση, να είστε ευθείς. Μία καλή ιδέα είναι να πείτε: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Το εκτιμώ πραγματικά, αλλά έχω ήδη αποφασίσει». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News