Κοινωνία Δευτέρα 23/08/2021, 09:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθαίνουν τα αντικίνητρα για ανεμβολίαστους, επιστρέφει η μάσκα

Πληθαίνουν τα αντικίνητρα για ανεμβολίαστους, επιστρέφει η μάσκα

Με τα κρούσματα να καλπάζουν, τις ΜΕΘ να δέχονται και πάλι πιέσεις και τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται, οι ειδικοί έχουν προτείνει την επιστροφή σειράς περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, που θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα έξοδα των εργαστηριακών τεστ για να βρεθούν στον χώρο της εργασίας τους, αλλά και θα βλέπουν «πόρτα» σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται αύριο, Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επαναφορά της μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. 

Όσον αφορά στους εργαζομένους, αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο των εκπαιδευτικών στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι ανεμβολίαστοι θα υποχρεώνονται σε δύο εργαστηριακά τεστ (μοριακό ή rapid) με τα έξοδα να βαρύνουν τους ίδιους. Θα προβλέπονται δε πρόστιμα για τους ίδιους και τους εργοδότες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ – μέτρο που από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει για όλους τους υγειονομικούς. Να σημειωθεί ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο του Κιλκίς, με προσωρινή απόφασή του απέρριψε την αίτηση εργαζόμενης στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο
Σπίτι» του Δήμου Παιονίας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζόμενων σε προνοιακές δομές. 

Οι μαθητές θα υποχρεούνται σε 2 self test την εβδομάδα των οποίων το κόστος θα καλύπτει το κράτος. Αν είναι άνω των 12 ετών και έχουν εμβολιαστεί, μπορούν απλά να προσκομίσουν το πιστοποιητικό.

«Πόρτα» στους ανεμβολίαστους

Οριστικό «κόκκινο» στην είσοδο ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αναμένεται να βάλει η κυβέρνηση. Οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, νυχτερινών κέντρων, θεάτρων και κινηματογράφων θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. 

Αντίθετα, οι ανοιχτοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση θα παραμείνουν προσβάσιμοι σε όλους, ανεξαρτήτως εμβολιασμένων ή μη.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News