Κοινωνία Κυριακή 22/08/2021, 13:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο Έλληνες επαναπατρίστηκαν από το Αφγανιστάν

Δύο Έλληνες επαναπατρίστηκαν από το Αφγανιστάν

Δύο Έλληνες επαναπατρίστηκαν τις τελευταίες ώρες από το Αφγανιστάν, μετά την επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού των βρετανικών και αμερικανικών αρχών.

Αμφότεροι εργάζονταν στην Καμπούλ, απ’ όπου επέστρεψαν με ασφάλεια στη χώρα μας. 

Ο πρώτος αφίχθη το βράδυ του Σαββάτου από το Λονδίνο, όπου είχε μεταφερθεί μετά από επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Ο δεύτερος έφθασε σήμερα από την Ντόχα, όπου είχε φτάσει μετά από αντίστοιχη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ελληνικές αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, ενώ οι πρεσβείες σε Λονδίνο και Ντόχα τούς παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.

Επτά άτομα ποδοπατήθηκαν στην Καμπούλ

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει έκρυθμη, με τουλάχιστον επτά άτομα να χάνουν τη ζωή τους, μετά από περιστατικό ποδοπατήματος.

Αυτή την στιγμή, 4.500 στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχουν στήσει οδοφράγματα περιμετρικά του αεροδρομίου, επιχειρώντας να ελέγξουν την κατάσταση. Ακόμη 900 Βρετανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Στόχος είναι οι πτήσεις διαφυγής να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, χωρίς να επαναληφθούν οι εικόνες των πρώτων ημερών, όταν άνθρωποι κρέμονταν από τις ρόδες αεροσκαφών.

Από την πλευρά τους, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου περιμετρικά του αεροδρομίου, μην επιτρέποντας τη διέλευση σε όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο αμερικανικός στρατός έχει θέσει την 31η Αυγούστου ως ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μια πιθανή παράταση.

Στις πτήσεις επιβιβάζονται κυρίως ξένοι υπήκοοι, στελέχη διπλωματικών αποστολών, καθώς και ντόπιοι πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν για την προηγούμενη κυβέρνηση ή συνεργάζονταν με τις αποστολές των ευρωπαϊκών χωρών.

Έξω από το αεροδρόμιο, παραμένουν σε κάθε περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News