Κοινωνία Παρασκευή 4/12/2020, 13:54
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ν. Σύψας: Τα κριτήρια για την έγκριση του εμβολίου είναι πολύ αυστηρά

Φωτ: REUTERS/Ralph Orlowski

Θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο για να δώσει το παράδειγμα, αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση είναι πολύ αυστηρά και πως θα περιμένει την έγκριση του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι αν διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα εμβολιαστεί αμέσως: «Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», είπε.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα», διεμήνυσε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες. Αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε -παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως– να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο. Οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί, είπε.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα».

«Είμαστε στα δύσκολα», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν βλέπουμε αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News