Κοινωνία Σάββατο 21/08/2021, 10:00
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Έρευνα: Η Δέλτα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμφανίσει συμπτώματα

Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Έρευνα: Η Δέλτα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμφανίσει συμπτώματα

Μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, προκειμένου να εμφανιστούν τα συμπτώματα του ιού, χρειάζεται η μετάλλαξη Δέλτα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη, την οποία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, αφού αναλύθηκαν στοιχεία από 101 άτομα στην Κίνα, τα οποία μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα, διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και 1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.

Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω κρούσματα ήταν ικανά για δύο σχεδόν μέρες να μολύνουν άλλους, πριν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, το 74% των μολύνσεων έλαβε χώρα κατά την προσυμπτωματική φάση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμη τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής ή R0, ο οποίος είναι ο μέσος αριθμός των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό. Εκτίμησαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει R0 6,4, πολύ υψηλότερο από το R0 2 ως 4, το οποίο υπολογίστηκε για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το πώς η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως. 

Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσε τη λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Όμως, στα συγκεκριμένα άτομα το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της λοίμωξης.

Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες από τα μη εμβολιασμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο. Το τελευταίο στοιχείο καθιστά τους επιστήμονες βέβαιους ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν σημαντικότατη απάντηση στην πανδημία. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News