Κοινωνία Παρασκευή 20/08/2021, 08:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Πόσο μακριά είμαστε από τον στόχο του 70%;

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Πόσο μακριά είμαστε από τον στόχο του 70%;

Το στοίχημα της ανοσίας του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού έχει πια χαθεί για την Ελλάδα, αφού η μετάλλαξη Δέλτα έδειξε για τα καλά τα δόντια της, ενώ η θερινή ραστώνη σε συνδυασμό με τον ακραίο καύσωνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές έριξαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους ρυθμούς του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Greece in Figures 5.579.852 πολίτες ή ποσοστό 52,1% έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ελλάδα (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ή τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό J&I). Χθες, 19 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν μόλις 24.804 εμβολιασμοί. Εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς θα χρειαστούν 5 μήνες και 13 ημέρες για να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του συνολικού πληθυσμού. 

Είναι μία ζοφερή εκτίμηση, που όμως υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μπορεί να διαψευστεί. Εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα οι ρυθμοί θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι, αφού εκπνέει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, αλλά και επιστρέφουν σιγά – σιγά οι αδειούχοι στην εργασία τους. Ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μήνα ραγδαίας επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος, με την επιστροφή στα γραφεία, αλλά και τα σχολεία να παίζει τον ρόλο της. 

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί για να επιστρέψουν στις αίθουσες θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

moneyreview.gr  

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News