Κοινωνία Πέμπτη 19/08/2021, 19:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Γώγος: Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα

Πίεση στο σύστημα υγείας και ιδιίως σε ορισμένα νησιά. Όπλο για τον περιορισμό του ιού το εμβόλιο.

Χ. Γώγος: Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα

Βρισκόμαστε για τα καλά στο τέταρτο κύμα, δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνομώνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας για την πορεία του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος τόνισε πως ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων που σημειώθηκαν χθες παγκοσμίως (10.000 και 700.000 αντίστοιχα) σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων, σε ποσοστό 23,8% του γενικού παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας.

«Επίσης (τα διεθνή στοιχεία) δείχνουν την ανάγκη για τη γενικότερη θεώρηση του προβλήματος τόσο από την πλευρά των μέτρων προστασίας όσο και από την πλευρά της διάθεσης εμβολίων και σε χώρες με πολύ μικρή διαθεσιμότητα και αντίστοιχα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο Χ. Γώγος. Από άποψη Δημόσιας υγείας επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά σε ανεμβολίαστους που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν άρα και να μεταδώσουν τον ιό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Χ. Γώγος τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει συνεχή αύξηση με τον αριθμό των κρουσμάτων την εβδομάδα 8 έως 15 αυγούστου, με μία άνοδο της τάξης του 12,44% και αναφέρεται κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Χ. Γώγος συνέχισε: «Η πανδημία αυτή την στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια «στροφή» στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χτες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χτες ανέρχονται σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%ν που ελέγχονται πια. Όπως συμβαίνει γενικώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.»

Ο Χ. Γώγος σημείωσε πως ιδιαίτερες πιέσεις ασκούνται σε ορισμένα νησιά, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Πάρος, η Ρόδος και η Κρήτη, που εμφανίζουν αυξημένο αριθμό θετικότητας.

Τέλος, ο Χ. Γώγος τόνισε ότι ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα του ΕΣΥ λόγω των λιγότερο σοβαρών περιστατικών, ωστόσο ότι η προσπάθεια για το χτίσιμο του αναγκαίου ποσοστού ανοσίας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να φτάσει πάνω από το 80-85%. Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, παρότι εξακολουθούν να αφήνουν μικρά περιθώρια για νόσηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News