Κοινωνία Πέμπτη 19/08/2021, 18:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Meteo: Πώς έγινε η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια

Meteo: Πώς έγινε η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια

Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε χθες η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική, όπως επισημαίνουν οι Θ. Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου και Κ. Λαγουβάρδος του meteo.gr. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Meteo: Πώς έγινε η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια-1

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη (Εικόνα 2).

Meteo: Πώς έγινε η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια-2

Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη «αυτοκαθοδηγούμενη» (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News