Κοινωνία Τετάρτη 18/08/2021, 14:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Αναχωρούν οι κάτοικοι άρον - άρον

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

(upd) Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων, στη Δυτική Αττική, όπου οι φλόγες έχουν φθάσει μία ανάσα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη, προκειμένου να ανακόψουν και να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, προτού οι φλόγες κατευθυνθούν προς την οικιστική ζώνη ή προς το κατάφυτο δάσος του Κιθαιρώνα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεκτη κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Οινόης – Βιλίων, καταστρέφοντας παρθένες εκτάσεις πεύκων.

O συναγερμός σήμανε νωρίς το απόγευμα, μετά από αναζωπύρωση, η οποία εξαιτίας των δυνατών ανέμων (4-5 μποφόρ) πήρε γρήγορα διαστάσεις, κατευθυνομένη προς τα πρώτα σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το χωριό, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εντολή εκκένωσης από το «112». 

Αυτή την στιγμή, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια από τις φλόγες που πλησιάζουν. 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες-1

Εκτός ελέγχου παραμένει και το μέτωπο στο όρος Πατέρα, το οποίο εξελίσσεται στο τρίγωνο Βίλια – Άγιο Γεώργιο – Άγιο Σωτήρα. Πρόκειται για μία δύσβατη, πευκόφυτη και δυσπρόσιτη περιοχή.

Δεκάδες είναι, παράλληλα, οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες βρίσκονται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με τις αναζωπυρώσεις και τις συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του αέρια να μην βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης. 

Από το πρωί, ρίψεις νερού πραγματοποιούν οκτώ ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ ισχυρές (370 πυροσβέστες με 130 οχήματα) είναι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έχοντας κατακάψει περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες-2

Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Λαυρεωτική, το μέτωπο παραμένει χωρίς φλόγα, με την ανησυχία των πυροσβεστών να αφορά κατά κύριο λόγο τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. 

Η φωτιά έχει κάψει 6.000 στρέμματα γης, ενώ έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και αποθήκες. Καταστροφές σε σπίτια έχουν σημειωθεί και στον Άγιο Γεώργιο, στη φωτιά των Βιλίων.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες-3

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης αποτίμηση των ζημιών και των καμένων θα γίνει γνωστή μετά την περάτωση του έργου της πυρόσβεσης. 

Και στα δύο μεγάλα μέτωπα της Αττικής, οι πυροσβεστικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, με το σενάριο του εμπρησμού να παραμένει στο «τραπέζι».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News