Κοινωνία Παρασκευή 4/12/2020, 12:08
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα

Το επίμονα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο οδήγησε την κυβέρνηση σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων (έως τις 14 Δεκεμβρίου), με μικρές χαραμάδες «ανοίγματος» να διαφαίνονται στον ορίζοντα και -όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- το σχέδιο για μερική χαλάρωση θα γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε», για να προσθέσει ότι «όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, επισήμανε ότι «εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν».

«Στη βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις», απάντησε, κληθείς να σχολιάσει τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, ενώ ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, αποκάλυψε ότι «μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».

Για τις μετακινήσεις, ανέφερε πως «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Εμβολιασμός

Αναφερθείς στα εμβόλια είπε: «Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκ. πολίτες το μήνα. Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ. Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες. Αυτό που έχει σημασία για να ξέρει ο πολίτης, είναι να ξέρει πως δεν θα λήψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει».

Εποχικά καταστήματα

Τα εποχικά καταστήματα αναμένεται να λειτουργούν από τις 8:00 έως τις 20:00, ενώ για να μεταβούν σε αυτά οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με τον κωδικό 2.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News