Κοινωνία Δευτέρα 16/08/2021, 09:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκρως επιθετική η μετάλλαξη Δέλτα – Τι περιμένουμε το φθινόπωρο

«Τα δύσκολα έρχονται» προειδοποιούν ειδικοί

Άκρως επιθετική η μετάλλαξη Δέλτα – Τι περιμένουμε το φθινόπωρο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι στα ύψη, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί αισθητά και ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων. Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 τονίζουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως επιθετική σε όλες τις ηλικίες, χτυπώντας σφοδρά και τους νέους. 

Τη σημασία του εμβολιασμού και του τεστ μετά την επιστροφή από τα νησιά τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί τότε άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ. «Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω» είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Σχολίασε επίσης πως από σήμερα ξεκινάνε δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς στις οικογένειες τους. Όπως είπε μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3 -4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους.  «Δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι» υπογράμμισε. 

Η κ. Παγώνη ανέφερε πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο και καθώς δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6000 ή τα 8000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει. «Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα το Σεπτέμβριο να φτάσουμε το ποσοστό του 75%-80% για να είμαστε ασφαλείς γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια» είπε ενδεικτικά. 

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει που είναι πάρα πολλοί σε όλον τον κόσμο. «Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει. Κανένας δεν ξέρει  τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών ανέφερε πως οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι στο 94,7 % ενώ οι νοσηλευτές είναι λιγότεροι. Η ίδια πρόσθεσε πως αν πεισθούν να εμβολιαστούν οι δεύτεροι και συνεχίσουν να δουλεύουν τα πράγματα θα πάνε καλά αλλιώς αν φύγουν από τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. 

Για έξαρση του κορωνοϊού με την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές προειδοποίησε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης σημείωσε πως θα έχουμε πιθανότατα κορύφωση της πανδημίας στα τέλη του Αυγούστου και μετά μία κάποια ύφεση στις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Η ύφεση που θα παρατηρηθεί κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του επόμενου μήνα, σχετίζεται κατά τον καθηγητή με το γεγονός πως η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται το τέλος της χαλάρωσης των διακοπών και άρα κάποιον περιορισμό των συναναστροφών. Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες ωστόσο θα δούμε τις πραγματικές διαστάσεις που έχει πάρει η πανδημία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Και τότε «τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε ταχεία αύξηση» είπε.  Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από τον Οκτώβριο και μετά θα εξελιχθεί μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, από το πσόο γρήγορα θα προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News