Κοινωνία Κυριακή 15/08/2021, 14:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αρχίζουν οι έλεγχοι από αύριο

AP Photo

Μαζικούς ελέγχους στο προσωπικό σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία αρχίζει από αύριο, 16 Αυγούστου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την τήρηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021) το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία  θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021.

Αναστολή χωρίς μισθό και πρόστιμα

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:
Για τον εργαζόμενο : ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

Ιδιωτικός Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Σεπτεμβρίου όλα τα παραπάνω ισχύουν για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Στα σχολεία οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Υπάρχουν σκέψεις αυτό να ισχύσει σε όλους τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News