Κοινωνία Σάββατο 14/08/2021, 10:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αριθμοί που φανερώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι αριθμοί που φανερώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σε όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επικαλούμενοι τα δεδομένα για την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας κανένα εμβόλιο και τα κρούσματα ήταν κοντά στα σημερινά επίπεδα (περί τα 3.500 ημερησίως) είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμού κρουσμάτων και ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είχε μειωθεί στους 70. Σήμερα, καθώς έχει εμβολιαστεί το 53% του πληθυσμού, έχουμε 20 θανάτους την ημέρα. 

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου καταγράφεται επίσης μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, σημείωσε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξήγησε δε πως ούτε εκεί, παρά την μεγάλη ταχύτητα των εμβολιασμών στην αρχή, έχουν φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 63% του πληθυσμού και όχι το 85% που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης. 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί. «Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες. Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή  ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος κι επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση. Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση. Οι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι», υπογράμμισε. 

Πηγή: Skai.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News