Κοινωνία Τετάρτη 11/08/2021, 19:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευ. Λέκκας: Γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές και δεν μπορούσαμε να τις σβήσουμε

Ευ. Λέκκας: Γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές και δεν μπορούσαμε να τις σβήσουμε

Τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίσαμε το πλήθος των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών, αδυνατώντας να τις σβήσουμε παρότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο έγκριτος επιστήμονας υπενθύμισε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, ώστε να έχουμε εύκολη έναρξη των πυρκαγιών.

Από εκεί και πέρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, στο κάθε πύρινο μέτωπο υπάρχει και διαφορετική αιτία. Μπορεί να είναι εμπρησμός, μπορεί να είναι αμέλεια, μπορεί να είναι αυτανάφλεξη, μπορεί να είναι όμως και μία φωτιά, η οποία έχει μπει από φυσικές συνθήκες.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πολλές οι πυρκαγιές. Καθημερινά εκδηλώνονται δεκάδες και βεβαίως εδώ δοκιμάζονται τα πάντα» συνέχισε, διαμηνύοντας ότι σε δοκιμασία τίθενται διαρκώς όλα τα συστήματα, το επιχειρησιακό σχέδιο, όσοι σπεύδουν στη φωτιά κ.α.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οφείλεται στην ξηρασία, στις υψηλές θερμοκρασίες και στην απουσία υγρασίας από φυτά και έδαφος. Επίσης, εκτιμά ότι το περιβάλλον ήταν προετοιμασμένο και ώριμο για να διευκολύνει την επέλαση των πυρκαγιών.

Δεν παρέλειψε δε, να διαπιστώσει ότι η φωτιά δεν βρήκε εμπόδια σε καθαρισμένα – επιμελημένα δάση, ενώ δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το περιβάλλον να αντισταθεί στη μετάδοση των πυρκαγιών και στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News