Κοινωνία Τετάρτη 11/08/2021, 14:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Γορτυνία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Γορτυνία

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο κρατούν επί ποδός τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Ενισχυμένες δυνάμεις επιχειρούν την ίδια ώρα σε Γορτυνία και Αρχαία Ολυμπία. 

Στη Βόρεια Εύβοια επικίνδυνη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τις αναζωπυρώσεις στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Στους Καματριάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται Τελέθριο, καθώς απο εκεί μπορούν να περάσουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά. Εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση μικρών εστιών.

Το Beriev στη Γορτυνία

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. 

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η πυρκαγιά που καίει στη Γορτυνία.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν, ιδιαίτερα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News