Κοινωνία Δευτέρα 9/08/2021, 14:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαρκείς αναζωπυρώσεις απειλούν χωριά στην Εύβοια – Η εικόνα σε Μάνη και Γορτυνία

Διαρκείς αναζωπυρώσεις απειλούν χωριά στην Εύβοια – Η εικόνα σε Μάνη και Γορτυνία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια. Η φωτιά «τρέχει» προς την Ιστιαία και απειλεί πολλά χωριά με διαρκείς αναζωπυρώσεις. 

Το μεσημέρι είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, με τιςι φλόγες να έχουν φτάσει λίγα μέτρα από τα σπίτια. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Αναζωπύρωση και στο μέτωπο στο χωριό Αβγαριά, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο πυροσβεστών και εθελοντών. 

Η εικόνα στη Μάνη 

Στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως πρόσθεσε, «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

Μαίνεται η μάχη και στη Γορτυνία

‘Ωρες αγωνίας και στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου η φωτιά πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι αντμέτωποι με πολλές εστίες. Οι φλόγες απειλούν τους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, στους οποίους επιχειρούν και πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αναμένονται επίσης επιπλέον επίγειες δυνάμεις από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος αναζωπυρώσεων. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News