Κοινωνία Κυριακή 8/08/2021, 21:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας στην Εύβοια

Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας στην Εύβοια

Στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σημείωσε πως το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 

Επισήμανε πως οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά. 

Σε ό,τι αφορά την εικόνα στην Αττική, είπε ότι συνεχίζεται να βελτιώνεται.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου», ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας στην Εύβοια-1

Η μάχη στο Πευκί

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό. 

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα. 

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό. 

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News