Κοινωνία Κυριακή 8/08/2021, 07:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πύρινη πολιορκία η Εύβοια

Σε πύρινη πολιορκία η Εύβοια

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το χωριό Ελληνικά στην Εύβοια, όπου πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει στην περιοχή μετά την εκκένωσή της μάχονται να σώσουν ό,τι μπορούν. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικοι, αλλά και παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά οι φλόγες μπήκαν μέσα στην πόλη, καθώς η μανία της πυρκαγιάς και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες εκεί από το απόγευμα να τις ανακόψουν. Το μέτωπο στη γραμμή Γαλατσώνα – Γερακίου- Γούβες ξεπερνά τα 6 χλμ. και έχει προσεγγίσει το χωριό Γούβες. πίσης στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά οι φλόγες προχώρησαν βόρεια και πέρασαν την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τις σταματήσουν σε ένα ρέμα για να μην περάσουν στο χωριό Αβγάρια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα ακόμη μέτωπο από το χωριό Μηλιά. Στις Καματριαδες χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει στην περιοχή καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στα νότια. Οι φλόγες κοντεύουν να ξεπεράσουν το Καντήλι και να βρεθούν σε ένα συμπαγές πευκοδάσος. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά». Τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να υφίστανται προβλήματα και στις επικοινωνίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Τεράστια τα μέτωπα, τεράστιες οι καταστροφές» 

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έκανε λόγο για «τεράστια μέτωπα και τεράστιες καταστροφές». Όπως είπε η κατάσταση είναι δύσκολη στο βόρειο μέτωπο, που η πυρκαγιά πλησιάζει χωριά, και δίνεται μάχη να μην ξεφύγουν οι φλόγες προς τα κεντρικά γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική.

Ανέφερε ακόμη πως σύμφωνα με ενημέρωση που έχει ικανός αριθμός εναέριων μέσων αναμένεται στην περιοχή. «Τα περιμενουμε από λεπτό προς λεπτό ισως δεν μπορούν να προσεγγίσουν» είπε, προσθέτοντας πως στο νοτιο τμήμα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις τα πρώτα εναέρια μέσα.

Όπως σημείωσε, σε περισσότερα από 2.500 άτομα έχει προσφερθεί φιλοξενία είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους και η μέριμνα για την επόμενη μέρα είναι η ελάχιστη οφειλή για αυτή την καταστροφή καθώς πάνω από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους.  

Δήμαρχος Ιστιαίας: Ο δήμος περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμά του

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, δήλωσε πως πρόκειται για «τη χειρότερη μέρα» προσθέτοντας πως ο δήμος «περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του». «Είμαστε μόνοι μας» είπε, σημειώνοντας πως είναι η πέμπτη μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News