Κοινωνία Σάββατο 7/08/2021, 14:44
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Μάχη για να οριοθετηθούν τα μέτωπα στην Αττική – 39 οικισμοί εκκενώθηκαν στην Εύβοια

Μάχη για να οριοθετηθούν τα μέτωπα στην Αττική – 39 οικισμοί εκκενώθηκαν στην Εύβοια

Σταθεροποιητική τάση παρουσιάζουν αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς οι αρχές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα 55 φωτιές σε όλη τη χώρα.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη μάχη. Όλο το βράδυ οι δυνάμεις μας δούλεψαν σκληρά ώστε αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο να καταφέρουμε να οριοθετήσουμε τα μέτωπα στην Αττική» ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα εν εξελίξει πύρινα μέτωπα. Παράλληλα, όπως είπε, στην Εύβοια ενισχυμένες δυνάμεις καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς. Μεγάλο είναι και το μέτωπο στη Φωκίδα, ενώ στις υπόλοιπες πυρκαγιές οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν συνεχώς αναζωπυρώσεις. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως οι αναζωπυρώσεις είνα πολλες και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν μικρά μέτωπα που αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής άμεσα. Σημείωσε ακόμη ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε την προηγούμενη νύχτα την εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς τη Μαλακάσα. Όπως διευκρίνισε, η κατάσταση στον Άγιο Στέφανο και στο Πευκόφυτο βελτιώνεται.Μάχη για να οριοθετηθούν τα μέτωπα στην Αττική – 39 οικισμοί εκκενώθηκαν στην Εύβοια-1

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια είπε ότι η πυρκαγιά στο ξεκίνημά της, κινήθηκε στο δύσβατο ορεινό όγκο του βόρειου τμήματος και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γεγονός που τους οδήγησε στην αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112, προς τους κατοίκους 39 συνολικά οικισμών, προκειμένου να εκκενώσουν ασφαλώς την περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες στην Εύβοια, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα, έξι  αεροσκάφη, μαζί με το BERIEV-200. Επίσης, επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του δτρατού ως πεζοπόρα τμήματα. Επιπλέον, το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για την μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί.

Στη Φωκίδα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων. «Η πυρκαγιά αυτή που ξεκίνησε από τον οικισμό Ελαία, μετά από χρήση τροχού ως αμέλεια συμπολίτη μας, έχει κάψει μια τεράστια έκταση που ανατολικά επεκτείνεται μέχρι τα όρια των οικισμών Μαλανδρίνο και Ιτέα» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι η Ρόδος έχει τεθεί επίσης σε κατάσταση συναγερμού και για τον λόγο αυτό στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για αποφυγή κάθε ενέργειας που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά στην ύπαιθρο.

Ποινική δίωξη στον 43χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι

Στο μεταξύ κακουργηματικού βαθμού ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 43χρονου που συνελήφθη την Παρασκευή για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι. Ο 43χρονος διώκεται για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον η δίωξη σε βάρος του περιλαμβάνει και τα τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

Επιπλέον δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη για τη πυρκαγιά στο Πεδίον του Άρεως. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News