Κοινωνία Σάββατο 7/08/2021, 13:42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Αδιάκοπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική, με την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα να χαρακτηρίζεται ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με την περασμένη νύχτα. Ωστόσο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος εξακολουθούν να θεωρούν την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αναμένεται ενίσχυση της έντασης των ανέμων που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας εκφράζεται ο φόβος ότι μπορεί να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, λόγω της τεράστιας έκτασης της πυρκαγιάς θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν «σπάσει» σε μέτωπα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες αργά στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς και έκαψαν οικίες. Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες.

Παράλληλα έχει επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν πονοκέφαλο, γι’ αυτό επιχειρούν στο σημείο εναέριες δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό από τις Αφίδνες, σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει περιοριστεί, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια. Παράλληλα οι φλόγες κινούνται αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Από το πρωί έχουν πέσει στη μάχη της πυρόσβεσης 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ. Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί. Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News