Κοινωνία Σάββατο 7/08/2021, 08:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς τέλος η πύρινη επέλαση σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Ηλεία

Χωρίς τέλος η πύρινη επέλαση σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Ηλεία

Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο και μετατρέποντας σε στάχτη δάση και περιουσίες. Στη βόρεια Αττική, η εφιαλτική νύχτα που βίωσαν πολλές περιοχές έδωσε τη θέση της σε μία ακόμη δύσκολη μέρα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα εξαπλώθηκαν αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατόπιν εντολής των αρχών, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική οδό, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Με εισήγηση της Πυροσβεστικής δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. Σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου, προς Δροσιά, μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος.

 

Ειδικότερα στο μέτωπο της Πάρνηθας το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο άλλο μεγάλο μέτωπο που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα. Οι φλόγες καίνε πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος τους κατευθύνεται προς τον Ωρωπό. Ένα ακόμη μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη προς Άγιο Στέφανο, στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό των Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες των περιοχών όπου έχει διαταχθεί εκκένωση να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, τονίζοντας πως προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων. Όπως είπε, υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη. Ανέφερε ακόμη πως ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη.

Χωρίς τέλος η πύρινη επέλαση σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Ηλεία-1

Δραματικές ώρες βιώνει και η Εύβοια όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή και έχουν κάψει πολλά σπίτια.  Με εντολή της Πυροσβεστικής απομακρύνονται τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας που βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές. Επίσης δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Από την ώρα που το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε νέες προληπτικές εκκενώσεις.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Φαράκλα μετρούν τις πληγές τους. Οι φλόγες πέρασαν στο χωριό και πολλοί από αυτούς αναζήτησαν διέξοδο προς άλλες περιοχές, όπως το χωριό της Ζωοδόχου Πηγής. Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την Κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Συνολικά 1.130 άτομα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από τη Λίμνη Ευβοίας και την παραλία Κοχύλι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, ενώ στο λιμάνι της Λίμνης παραμένει φέρι μποτ για να συνδράμει στην απομάκρυνση τυχόν άλλων πολιτών.

Χωρίς τέλος η πύρινη επέλαση σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Ηλεία-2
Φωτ. AP

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, ωστόσο το πύρινο μέτωπο που απειλούσε το Γύθειο δεν βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πόλη. Λόγω της πυρκαγιάς, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά περισσότερες από 15 κοινότητες.

Την ίδια ώρα μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ανά πύρινο μέτωπο

Στην δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουμ ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι επίσης σε εξέλιξη και επί τόπου επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στη Μέλπεια Μεσσηνίας επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News