Κοινωνία Παρασκευή 6/08/2021, 07:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινος όλεθρος: Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Μαλακάσα και ο οικισμός Σφενδάλη

Πύρινος όλεθρος: Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

(Updated)

Εφιάλτης δίχως τέλος για τους κατοίκους στην Αττική και τη Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να κατακαίνε δασικές εκτάσεις, σπίτια και εργοστάσια και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μία άνιση μάχη με τις φλόγες. Είκοσι άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυρκαγιών. Στο ΚΑΤ νοσηλεύονται τέσσερις πυροσβέστες από τις πυρκαγιές της Αττικής. Οι δύο είναι διασωληνωμένοι, σε σοβαρή κατάσταση. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι στην Αττική μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, όπου καίγονται εγκαταστάσεις στον παράδρομο της εθνική οδού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί και σπίτια. Στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, αφού η πυρκαγιά έφτασε σε μάντρα αυτοκινήτων. Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, καθώς και την περιοχών Πολυδένδρι και Καπανδρίτι.

Ακολούθησε μία ακόμη ειδοποίηση από το 112 που καλούσε τους κατοίκους σε Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Μίλεσι και Αγ.Αποστόλους να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια. Υπάρχει πλέον μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Τη νύχτα στάλθηκαν μέσω του 112 μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο. Το πρώτο μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, είχε δοθεί για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία. 

Πύρινος όλεθρος: Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία-1

Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας

Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας). 

Εύβοια: Με πλωτά μέσα απομακρύνονται οι πολίτες

Ανεξέλεκτη παραμένει η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια. Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό. Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά. Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα. Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.  

Πύρινος όλεθρος: Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία-2

Εν τω μεταξύ σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα, το Ψαροπούλι και άλλες παραλίες της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι..

Οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Οι φωτιές τη νύχτα κύκλωσαν τα χωριά Σκεπαστή και Κεράμεια και οι πυροσβέστες που μπήκαν μέσα στα χωριά για να σώσουν τους ανθρώπους προς στιγμήν εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Αργότερα κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο της εξόδου οδηγώντας τους ανθρώπους με ασφάλεια εκτός κινδύνου.

Στο χωριό της Αγίας Άννας αλλά και στην παραλία της δεκάδες άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε πλοία για να απομακρυνθούν.

Πύργος: Προληπτική εκκένωση οικισμών – Επιχειρούν εναέρια μέσα στην Αρχαία Ολυμπία 

Πύρινος όλεθρος: Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία-3

Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Ηλεία) προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι. Πρόκειται για τις κοινότητες Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι. 

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα επιχειρούν, με το πρώτο φως της ημέρας, στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαίνεται από προχθές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην Ηράκλεια.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Αποζημιώσεις σε αγρότες και ιδιώτες 

Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε αυτούς που έχασαν την περιουσία τους, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινό του διάγγελμα, λέγοντας ότι οι περιουσίες που χάθηκαν θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί θα αποζημιωθούν, όπως συνέβη με τους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

«Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες», όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα, προσέθεσε.

Τόνισε ότι μαζί με την Πολιτική Προστασία η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης,  τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. «Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται».

Η προτεραιότητα μας, τόνισε, είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.»

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News