Κοινωνία Πέμπτη 5/08/2021, 21:57
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα έως τη Δευτέρα

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα έως τη Δευτέρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και θα συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο. Ακόμη, αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή προετοιμασία της ιδιαίτερα δύσκολης αυριανής ημέρας.

O κ.Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τη σημερινή ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες, όπως είπε, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».

Στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές, σημειώθηκαν συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπογράμμισε, ενω η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας , με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνικη οδό, στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα.

«Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».

Στην αρχαία Ολυμπία, η εικόνα είναι βελτιωμένα, ενώ στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύσβατα σημεία, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News