Κοινωνία Πέμπτη 5/08/2021, 10:56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα Ελυμνίων - Στην Ηλεία μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις

Ακατάπαυστη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, απειλώντας οικισμούς.

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις-1
Φωτ. ΑP

Στην Εύβοια δόθηκε το πρωί εντολή εκκένωσης και του χωριού Κεχριές, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες της Εκκλησίας και από ένα περιπολικό της αστυνομίας ενώ αργότερα εστάλη και επείγουσα ειδοποίηση από το 112 που τους καλούσε να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι. Είχε προηγηθεί τη νύχτα η εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Αμέλαντες και Κεράμια.

Η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Στην Ηλεία, όπου από χθες βρίσκονται και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκκενώθηκαν τα χωριά Λατζόι και Λιναριά, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει πέσει στην περιοχή Χελιδόνι για την οποία δόθηκε επίσης εντολή προληπτικής εκκένωσης λίγο πριν το μεσημέρι.

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις-2
Φωτ. Ιntime

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και η Αρχαία Ολυμπία. «Θα δώσουμε τη μάχη όλη τη μέρα… Είναι δύσκολες οι συνθήκες, εξαιρετικά ειδικές, που δεν τις συναντάμε συχνά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόζουμε. Εύχομαι να είναι όλοι καλά και να ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα αυτό το κακό, να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που έγιναν και το περιβάλλον» πρόσθεσε.

Συνδρομή από Σουηδία – Γαλλία

Εντός της ημέρας αναμένονται δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, καθώς και 81 πυροσβέστες από τη Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στη Ρόδο.

Στην Ηλεία ο Κ. Μητσοτάκης – Στην Εύβοια ο Αλ. Τσίπρας

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ηλείας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επισκεφθεί την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια.

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις-3
Φωτ. ΑP

 

Ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων 

Το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών. Ειδικότερες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο θα έχει σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. 

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 δρομολογείται άμεσα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Θα ενεργοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση ολόκληρο το πακέτο μέτρων που προβλέπεται για τους πυρόπλυκτους και για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει μια συνολική παρέμβαση και θα γίνει με ταχύτητα για να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι άνθρωποι» ανέφερε συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους είπε ότι είναι ήδη θεσμοθετημένο και δεν θα πληρώσουν. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News