Κοινωνία Τετάρτη 4/08/2021, 13:02
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Σε πολύ υψηλά επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια – Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Φωτ. AP

Πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 και αιθάλης, εντοπίζονται σε πολλά σημεία της Αττικής, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες φαίνεται να είναι ορισμένες περιοχές του βόρειου, του δυτικού αλλά και του νότιου Τομέα (Πεύκη, Ίλιον, Πειραιάς, κ.α). Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.  

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην Αττική

Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και της συνεργασίας με το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη  επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00-3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m-3). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m-3).
  • Στον κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m-3), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα. 
  • Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον νότιο τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m-3), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα  έως και τώρα.
  • Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m-3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).

Επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Υποδομής PANACEA.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας: «Η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες είναι αναγκαία καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε πολλές περιοχές της Αττικής. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν από τα σημεία που καταγράφονται υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων προτείνεται η παραμονή τους εντός των οικιών με τη χρήση κλιματισμού» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News