Κοινωνία Δευτέρα 2/08/2021, 16:20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας για το Αιγαίο

Καύσωνας όλη την εβδομάδα

Καιρός: Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας για το Αιγαίο

Σε συνθήκες καύσωνα παραμένει η Ελλάδα, η οποία σήμερα εμφάνισε θερμοκρασίες της τάξης των 44 έως 46 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και αύριο Τρίτη.

Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της δεκαετίας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Συγκεκριμένα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν κατά 0,1 βαθμό υψηλότερη σε σχέση με τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία της δεκαετίας, η οποία είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2018.

Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, πάντως, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1 βαθμό λιγότερο θερμός σε σχέση με τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012.

Αναλυτικά, η μέση τιμή των μέγιστων θερμοκρασιών:

  • Βόρεια Ελλάδα 33,0°C
  • Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα 33,8°C
  • Θεσσαλία 34,5°C
  • Στερεά Ελλάδα 34,0°C
  • Πελοπόννησο 34,2°C
  • Κρήτη 32,4°C
  • υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C

Καιρός: Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας για το Αιγαίο-1

Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας άνω του μέσου όρου της περιόδου 2010 – 2019 για τον μήνα Ιούλιο.

Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3 – 5 και 18 – 25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα.

Καύσωνας όλη την εβδομάδα

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Καιρός: Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας για το Αιγαίο-2

Η αυριανή ημέρα (Τρίτη 3 Αυγούστου) θα είναι εξίσου θερμή, δημιουργώντας συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις παρακάτω περιοχές: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.  

Καιρός: Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας για το Αιγαίο-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News