Κοινωνία Σάββατο 31/07/2021, 15:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

FAZ: Οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ’60

FAZ: Οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ’60

Στην έκθεση του Μουσείου Λούντβιχ της Κολωνίας με τίτλο «Επί τόπου: Φωτογραφικές ιστορίες μετανάστευσης» (Vor Ort: Fotogeschichten zur Migration) αναφέρεται ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

H έκθεση εστιάζει σε φωτογραφίες των λεγόμενων Gastarbeiter («φιλοξενούμενοι» εργάτες) της δεκαετίας του ’50 και του ΄60 από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία. «Ήρθαν για να καλύψουν τις ελλείψεις που είχαν προκύψει από τον πόλεμο. Στις δημόσιες φωτογραφίσεις οι ‘Gastarbeiter’, όπως αποκαλούνταν ευφημιστικά οι μετανάστες-εργάτες λόγω του περιορισμένου δικαιώματος διαμονής, εμφανίζονταν μόνο σύμφωνα με τις κανονιστικές προσλήψεις των εργοδοτών τους: συγκεντρωμένοι και εργατικοί μποροστά από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συγκρατημένα χαρούμενοι στις γιορτές της εταιρείας ή ευτυχισμένοι μπροστά στις νεόδμητες εργατικές κατοικίες, χωρίς όμως να φαίνεται η εσωτερική τους κατάσταση»  γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η έκθεση στο Μουσείο Λούντβιχ κομίζει ένα νέο στοιχείο. Παρουσιάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των μεταναστών από τον νότο μέσα από τα δικά τους μάτια. «Συγκεντρώνει ιδιωτικές φωτογραφίες, γραπτές μαρτυρίες και ηχογραφήσεις που αφηγούνται την εμπειρία και τη ζωή των μεταναστών στο νέο τους περιβάλλον», γράφει η FAZ, σημειώνοντας: «Η φωτογραφία ως μέσο χρησιμοποείται συνειδητά για να παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους οπτική τον νέο τόπο, σκηνοθετώντας μάλιστα με αυτοπεποίθηση το αρχικά άγνωστο μέρος ώστε να στείλουν στους συγγενείς που άφηναν πίσω στις πατρίδες τους μια εικόνα της ζωής στην Κολωνία».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News