Κοινωνία Δευτέρα 26/07/2021, 09:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΣΥ αισθάνεται την πίεση της Δέλτα: Ανοίγουν πάλι κλινικές Covid

Το ΕΣΥ αισθάνεται την πίεση της Δέλτα: Ανοίγουν πάλι κλινικές Covid

Αύξηση πάνω από 500% έχουμε το τελευταίο δεκαήμερο στις εισαγωγές ασθενών με Covid -19 στα νοσοκομεία, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα. Ο ιός χτυπάει κυρίως τους ανεμβολίαστους, ωστόσο ούτε οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι απολύτως προστατευμένοι. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πάντως δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ. «Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», προειδοποίησε. 

Για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, η Παγώνη τόνισε ότι είναι πάνω από 5% με 7%, ένα ποσοστό που ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης. Όπως εξήγησε οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Προειδοποίησε δε ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News