Κοινωνία Δευτέρα 12/07/2021, 19:14
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εστίαση και ψυχαγωγία: Μόνο καθήμενοι εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς

Εστίαση και ψυχαγωγία: Μόνο καθήμενοι εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, θα είναι μόνο για εμβολιασμένους. Επιπλέον, τόνισε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Παράλληλα, ανακοίνωσε τις κατηγορίες των εργαζομένων που υπάγονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

1. Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από 16 Αυγούστου. 

2 Από 1/9 γίνεται ο εμβολιασμός υποχρεωτικός σε υγιειονομικους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ένοπλες δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα και κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», επεσήμανε.

4. Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα και εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους θα είναι μόνο για καθήμενους, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Τα καταστήματα θα διαθέτουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, όμως θα γίνονται πολλολί αυστηροί έλεγχοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί περίτρανα μέχρι τώρα και ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» φέρνει πιο κοντά το στόχο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου μέσα στο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται», τόνισε. 

Δύο είναι οι βασικοι κίνδυνοι για την κοινωνία κατά τον πρωθυπουργό: Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν.

Τόνισε ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα από την στάση ορισμένων, θα δώσει ελευθερία σε πολλούς και προστασία σ’ όλους, σημειώνοντας ότι δεν κινδευνεύει η Ελλάδα από τον ιό, αλλά οι ανεμβολίαστοι Ελληνες. Η πολιτεία έκανε αλλεπάλληλες εκστρατείες για την ενημέρωση πολιτών, θωράκισε το σύστημα υγείας με τεστ και προσέφερε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε καθολικές απαγορεύσεις». 

Η ανάπτυξη της επόμενης διετίας στην χώρα μας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει από τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικα είπε, οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στο 50% των συνολικών αφίξεων του 2019. Δήλωσε δε, ότι τουρισμός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το φετινό καλοκαίρι. 

«Ενωμένοι έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, καθότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 5.300.000 Ελληνες. Τώρα τα καταφέραμε, απλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη, για να γίνει το καλοκαιρι μας ακομη καλύτερο. Εχουμε το απόλυτο όπλο, τα εμβόλια, για να σταματήσουμε τον κορωνοίό εδώ στο τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου. Βασικοί κανόνες, μάσκα, ατομική υγιεινή και πολλά τεστ με την πολιτεία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων, ώστε η νέα μετάλλαξη να μην γίνει πρόλογος μίας νέας πανδημίας το φθινόπωρο”, τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News