Κοινωνία Κυριακή 11/07/2021, 09:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματική προειδοποίηση για 18.000 κρούσματα έως τον Οκτώβριο

Από τον καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη

Φωτ. intimenews

Δραματική προειδοποίηση για 18.000 ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για να εμβολιαστούμε όλοι», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος». Μάλιστα, προς επίρρωση, επικαλέστηκε σχετική μελέτη.

Δεν απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο επαναφοράς του lockdown, εκτιμώντας ότι «αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά, τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ταυτόχρονα, έως τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ θα διαφοροποιείται. «Εάν γίνονται πολλά τεστ, μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα».

Χθες, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προχώρησε σε αντίστοιχου ύφους προειδοποιήσεις, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών, τότε τον Αύγουστο τα ημερήσια κρούσματα θα υπερβαίνουν τα 3.000 στο θετικό σενάριο. 

Εάν, βέβαια, ο εμβολιαστικός ρυθμός υποχωρήσει κατά 30% έως 50% σε σχέση με σήμερα, τότε εκτίμησε ότι θα υπάρξει εκθετική αύξηση της πανδημίας, με ακόμη και 6.000 κρούσματα ημερησίως. «Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό».  

Υπενθυμιζεται ότι χθες, Σάββατο 10 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να διαμορφώνεται σε 142. 

moneyreview.gr

Money Review