Κοινωνία Σάββατο 10/07/2021, 15:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι από το χωριό Νημποριό άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Στη συνέχεια διατάχθηκε η εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, στις 16:15 εστάλη μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειού Ευβοίας, απομακρυνθείται τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τον οικισμό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 5 Ε/Π (1 συντονιστικό, 1 Ε.Σ.) και 5 Α/Φ (4 CL ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200). Συνδρομή υπάρχει κι από υδροφόρες ΟΤΑ.

«Στην αρχή η φωτιά κινήθηκε επικίνδυνα και προς τα Νέα Στύρα. Φοβηθήκαμε αλλά πολύ γρήγορα έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες απομάκρυναν κάθε κίνδυνο. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μέτωπο προς τα Νέα Στύρα και επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες προς το Νημποριό όπου έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό» δηλώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, ξενοδόχος από την περιοχή, σημειώνοντας ότι «απέτρεψαν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς στα Νέα Στύρα οι ισχυρές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή, τόσο οι επίγειες όσο και τα σινούκ και απομάκρυναν τον εφιάλτη. Το μέτωπο πάντως εξακολουθεί είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν ισχυροί άνεμοι».

Η Πυροσβεστική εκτιμά ότι δεν απειλείται άμεσα κατοικημένη περιοχή, ενώ γίνεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο.Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δασική έκταση πολύ κοντά στον οικισμό βοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν αρχικώς στα τρία αεροπλάνα που έφτασαν στην περιοχή να κάνουν ρήψεις νερού.

Φωτογραφίες από την περιοχή

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας-1
Facebook Γιώργος Καργιολάκης (George Kargiolakis)
Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας-2
Facebook Γιώργος Καργιολάκης (George Kargiolakis)
Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας-3
Facebook Γιώργος Καργιολάκης (George Kargiolakis)

Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα έχουν εκδηλωθεί 51 πυρκαγιές, με την πιο σοβαρή στα Στύρα Ευβοίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν απειλεί κατοικίες και υποδομές. Πάνω από τα Στύρα πέταξε με ελικόπτερο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην περιοχή του Βαρνάρα, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά είναι βελτιωμένη.

«Είναι δυσκολη μέρα με 6-7 μποφόρ», σημειώνοντας ότι «παραμένουμε σε επιφυλακή».

Βαρνάβας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής.

Εκεί επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π (το 1 ως συντοιστικό) και 7 Α/Φ (4 CL, 2 AIR TRACTOR ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200), ενώ μεταβαίνουν από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας-4

Ελευσίνα – Ασπρόπυργος

Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους.

Παράλληλα η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους στην Δυτική Αττική.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας-5

Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 13:00 σε χορτολιβαδική έκταση και σε μια μικρή αποθήκη οικίας, δίχως να κινδυνέψει κανείς, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η πυροσβεστική υπηρεσία με 3 οχήματα και 12 πυροσβέστες έθεσε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 13:45 ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα πλησίον της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Βαθύλακκου. Στο σημείο επιχειρεί αυτή την ώρα η πυροσβεστική.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News