Κοινωνία Σάββατο 10/07/2021, 14:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είχαν υποκλέψει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ μέσω ίντερνετ

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Αθήνα

Φωτ. shutterstock

Εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε μεγάλης έκτασης απάτες μέσω διαδικτύου, «ψαρεύοντας» στοιχεία από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, εξαρθρώθηκε μετά από κοινή αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με τις ρουμανικές και τις ολλανδικές αρχές.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 30 έρευνες, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν 220.000 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, τραπεζικών καρτών, ταξιδιωτικών και λοιπών εγγράφων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, υπέκλεψαν μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing) στοιχεία πιστωτικών – χρεωστικών καρτών και κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής από εκατοντάδες πολίτες της Ε.Ε.

Στη συνεχεία μετέφεραν παράνομα χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους είχαν εκδώσει με πλαστά έγγραφα, σε τραπεζικά ιδρύματα της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.α.

Η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων πραγματοποιούταν κυρίως μέσω απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία περιείχαν είτε κακόβουλο λογισμικό είτε ψεύτικους υπερσυνδέσμους που φαινομενικά ανακατεύθυναν σε δημοφιλείς ιστοσελίδες αγοραπωλησιών και βραχυπρόθεσμης μίσθωσης καταλυμάτων.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημοσίευαν ψεύτικες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων σε ιστότοπους αγοραπωλησιών, όπου με τη χρήση ονομάτων ανύπαρκτων εταιρειών μεταφορών και πληρωμών εξαπατούσαν υποψήφιους αγοραστές, λαμβάνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για πώληση πολυτελών οχημάτων, τα οποία ουδέποτε παρέδιδαν στους αγοραστές.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης, κατόπιν αιτήματος των ρουμανικών Αρχών, μέσω κατεπείγουσας ευρωπαϊκής εντολής έρευνας, και παραγγέλθηκε η διενέργεια ερευνών για δύο ύποπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια.

Ύστερα από επιστάμενες έρευνες, οι ύποπτοι εντοπίστηκαν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αθήνας, ενώ προέκυψε η εμπλοκή και ενός τρίτου προσώπου. Ακολούθησε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 121.335 ευρώ,
  • 8 κινητά τηλέφωνα και 17 κάρτες sim,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • 56 τραπεζικές κάρτες με αναγραφόμενα στοιχεία τρίτων προσώπων και
  • πλήθος εγγράφων και παραστατικών, σχετιζόμενα με την υπόθεση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News