Κοινωνία Παρασκευή 9/07/2021, 12:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των covid pass

Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των covid pass

Έτοιμη έως τις 15 Ιουλίου θα είναι η εφαρμογή που θα ελέγχει εάν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε τεστ pcr ή Rapid και έχει βγει αρνητικό ή έχει νοσήσει.

Θα είναι δωρεάν διαθέσιμη σε κινητά ή τάμπλετ όλων των λογισμικών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η κεντρική ιδέα είναι να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό για να γίνεται η ταυτοποίηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι «αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».

Ειδικότερα, όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Αν η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ. Αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

«Η ιδέα της εφαρμογής είναι πολύ απλά να διαβάζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του πελάτη, η εφαρμογή «περιλαμβάνει ουσιαστικά αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί είτε του ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε του ότι έχεις κάνει τεστ pcr ή rapid, δηλαδή, αυτό που βγαίνει στη δική μας περίπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα».

Από την πλευρά του καταστήματος, «αυτός που ελέγχει θα περνάει την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης (είτε από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε σε χαρτί) και θα βγάζει μία σήμανση που είναι τρία πράγματα: πράσινο, εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχεις νοσήσει, το κίτρινο θα βγαίνει για το τεστ και το κόκκινο, αν είναι λάθος το έγγραφο ή μη αληθές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίζει αυτός ο οποίος ελέγχει εάν πρέπει να δώσει είσοδο σε αυτόν τον οποίο ελέγχει».

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, σημείωσε ότι «αυτό όλο δεν το αναπτύξαμε αυτοτελώς. Συζητήσαμε πάρα πολύ με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβουμε τις κατευθύνσεις της». Η εφαρμογή «έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο, τίποτε άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα (π.χ. ΑΜΚΑ)», αποσαφήνισε.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τα voucher των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18-25 που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη και πως θα χρειαστεί να κάνουν μια αίτηση στο gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

«Την επόμενη εργάσιμη μέρα θα λαμβάνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ, την οποία κανείς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπόρων. Η ιδέα είναι η κάρτα να είναι στο τηλέφωνο», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News