Κοινωνία Πέμπτη 8/07/2021, 19:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα έξαρση της πανδημίας με τους νέους στο επίκεντρο – Ισχυρή σύσταση για self-tets

Νέα έξαρση της πανδημίας με τους νέους στο επίκεντρο – Ισχυρή σύσταση για self-tets

Για μια νέα έξαρση των κρουσμάτων με επίκεντρο τους νέους έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η διάμεση ηλικία εντοπίζεται πλέον στα 23 έτη (σχεδόν μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες), ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 15-24. Πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

Η ίδια τόνισε ότι «ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο», σε αυτή την πανδημική έξαρση. Για να προσθέσει ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 25-55 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε. 

«Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευομένων», ανέφερε.  

Σχετικά με την Μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

«Το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι», υπογράμμισε.

Η κ. Παπαευγγέλου κάλεσε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν προτού πάνε διακοπές.

«Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι πρέπει να είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας.

Ισχυρή σύσταση Χαρδαλιά

Ισχυρή σύσταση για self-test σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο των χερσαίων μετακινήσεων, αλλά και κατά την επιστροφή από τα νησιά, έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Κρούσματα

Σε 2.107 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού, που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ,κινούμενα σταθερά σε ανοδική τροχιά. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν ακόμη 10 θάνατοι, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News